ЕС се съмнява, че от "АстраЗенека" изнася количества ваксини, предназначени за ЕС

  • 25 януари 2021 19:01

  • 1524
  • 3
ЕС се съмнява, че от "АстраЗенека" изнася количества ваксини, предназначени за ЕС
© gettyimages

Европейската комисия призова днес държавите от ЕС възможно най-бързо да въведат механизъм за прозрачност за износа на ваксини срещу COVID-19. Това съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис по повод предупреждението на "Астра Зенека" за очаквани много по-малобройни от предвидените доставки в следващите седмици. Тя добави, че до края на седмицата се очаква одобрение в ЕС на тази ваксина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Еврокомисарят уточни, че е поставила писмено въпроса колко и къде са произведените досега от "Астра Зенека" ваксини и на кого са доставени. Отговорите засега не са задоволителни, заяви Кириакидис.

Фон дер Лайен напомни на "Астра Зенека", че ЕС е инвестирал "значителна сума" за доставката на ваксини

Това не е приемливо за ЕС, искаме договорът изцяло да бъде изпълнен. Занапред всички, които произвеждат в ЕС ваксини срещу новата болест, ще трябва да подават предварителни предупреждения за подготвян износ в чужбина, посочи еврокомисарят. Тя отбеляза, че ЕС е осигурил значителни средства на производителите на основните ваксини и очаква това да усилие да се отплати. Кириакидис и представители на държавите от ЕС днес разговаряха с представители на "Астра Зенека". Еврокомисарят отбеляза, че заради незадоволителните отговори ще се наложи до края на деня да бъде свикана втора среща.

По-рано този месец "Пфайзер" също ограничи доставките на ваксина за ЕС с обещанието, че ще наваска предвидените количества до края на март.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1524 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българин

2021.01.25 | 22:21

3
ХИТРИТЕ АНДРЕШКОВЦИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО СА ПОРЪЧАЛИ САМО 60% ОТ ПОЛАГАЩИТЕ НИ ВАКСИНИ ДОГОВОРЕНИ ОТ ЕС..... ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ!!! ФИРМИТЕ НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ КОРЕКТНО ДОГОВОРА СИ С ЕС, ЗАЩОТО ИМА ДЪРЖАВИ, КОИТО КУПУВАТ НА ДВОЙНО ЦЕНИ КАТО ИЗРАЕЛ. ПРОБЛЕМИТЕ СЕ НАТРУПВАТ И ВАКСИНИ В РБ ПОЧТИ НЕ ПРИСТИГАТ!!!
Анонимен

2021.01.25 | 19:41

1
Ми изнасят ги за там където им плащат повече много ясно. В Израел как им върви ваксинацията?

2021.01.25 | 20:17

2
Да си ги изнасят,техни са си ще ги продават на кои им е кеф.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини