Защо все повече мигранти се провалят на теста по немски?

25 януари 2021 11:02

Защо все повече мигранти се провалят на теста по немски?
© Getty images
842 3

Все повече мигранти се провалят на теста по немски език, необходим за трайното заселване в Германия. През първата половина на 2020 година цели 40% от участниците не са успели да го издържат. Какви са причините?

Всичко по темата:
Мигрантска криза 240

Все повече чужденци се провалят на теста по немски език, необходим за трайното заселване в Германия. От отговор на германското правителство, изготвен след запитване в Бундестага, става ясно, че през първата половина на 2020 година тестът по немски език е бил успешно положен от по-малко от 60% от участниците в интеграционните курсове. През 2015 този дял е възлизал на 72,6%, а специално сред младежите процентът на успеваемост е спаднал от 83,6% през 2015 година на 63,5% през 2019.

4,6 милиарда евро за интеграционни курсове

Общо милион и двеста хиляди души са преминали през въпросните интеграционни курсове от 2010 година насам. Участниците в тях получават езикови познания и информация за живота в Германия. В периода от 2010 до 2020 година германското правителство е отпуснало общо 4,6 милиарда евро за организирането на тези курсове и обучението на чужденците.

Представителят на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия“ Рене Шпрингер, отправил запитването към германското правителство, заяви в тази връзка, че било недопустимо толкова много пари на данъкоплатците да се „хвърлят на вятъра“. Според него, високият брой на неуспешните тестове по немски показва, че „много мигранти нямат необходимата образователна култура или воля за интеграция“.

"Алтернатива за Германия" е съгласна мигранти да стават германски граждани

Противоположна позиция изказват от германското вътрешно министерство. Там отчитат „голям интерес“ към придобиването на познания по немски език. Говорител на министерството обясни, че близо половин милион кандидати за убежище с добри перспективи за оставане в Германия по собствена инициатива са подали молба за участие в интеграционните курсове, без да са били задължени да го правят.

Възможните причини

Според вътрешното министерство, една от причините за високия брой неуспешно положени тестове се крие във факта, че от бежанската криза през 2015/2016 съществено се е променил съставът на участниците в интеграционните курсове. В последно време преобладавали хора „с ниско образование и значителни различия в културно и езиково отношение“.

Експерти обръщат внимание и на други причини за лошия успех на някои от кандидатите за убежище. Много от тях са преживели силни травми от войните и изтезанията в родината им, от трудностите по време на бягството към Европа. Тези фактори също влияят на способността за концентрация и за възприемане на нови познания.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 240
Дойче веле
842 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (3)

Добави коментар
еma

2021.01.25 | 12:47

137029
Глупавият " Ханс" изглежда няма понятие от това което се опита да го направи. Хиляди бежанци от Африка, Афганистан,Сирия,Пакистан им разреши даже А.Меркел ги канеше да дойдат и да останат в Германия.Хора със съвсем дpуга култура начин на мислене с малка степен на или с о без образование ги прие и сега харчи милиарди Eвро за тяхната интеграция. Пример; 1960 година Гемания имаше нужда от работна ръка и при хиляди работници " гастербайтери" от Турция и тези хора -интегрираха ли се ? С тези хора "Ханса" мисли да произведе високотехнологична продукция ? Не само новите немски коли но и някои немски стоки качеството им е ниско..

2021.01.25 | 11:34

136918
Ами да сядат немците и да учат ,Арбски ,Авганистански, Сирииски и Африкансите езици, нали са много умни ,да си оправят работната ръка с мързеливи маймуни.
Търтеи

2021.01.25 | 11:25

136902
Щото изобщо не искат да се интегрират. Искат само да лапат държавните помощи, при това цял живот, да дерибействат на гърба на изтормозения данъкоплатец и да щракат с пръсти и да се плодят като зайци. Геносе Меркел, много успешно затриваш Германия ...

Добави коментар

Водещи новини