В Дания отново започнаха арести след снощната демонстрация срещу антивирусните рестрикции

  • 24 януари 2021 18:52

  • 834
  • 2
В Дания отново започнаха арести след снощната демонстрация срещу антивирусните рестрикции
© Getty Images/Guliver (архив)

Полицията в Дания съобщи днес, че е арестувала двама души, заподозрени, че са запалили манекен с образа на датската премиерка по време на демонстрация срещу рестрикциите снощи в Копенхаген, придружена и с други инциденти, предаде Франс прес.

Двамата мъже на възраст 30 и 34 г. се разследват предварително за редица закононарушения, посочи полицията в комюнике.

В Дания има над 250 случая на новия "английски" вариант на коронавируса

Манекенът в естествен ръст бе с перука на главата и снимка на премиерката Мете Фредериксен на лицето. На фигурата бе сложен лист хартия с надпис "Тя трябва да бъде убита". Окачена на уличен фенер, куклата после бе изгорена, както показват видеокадри, разпространени от местните медии.

"Съвсем неприемливо е да се отправят толкова сериозни заплахи в една демокрация, затова съм доволна, че разследването вече е довело до арести", заяви началничката на полицията в Копенхаген Ане Тьонес в комюнике.

Инцидентът, твърде необичаен за демонстрация в Дания, предизвика и единодушно възмущение сред датската политическа класа.

Стотици хора дефилираха снощи с факли в датската столица, надавайки викове: "Свобода за Дания, писна ни вече!", с които заклеймяваха антивирусните мерки на властта.

Кръстена "Мъжете в черно - Дания", тази група, активно публикуваща във Фейсбук, вече над един месец организира демонстрации срещу "принудата" и "диктатурата", както нарича частичната карантина срещу КОВИД в Дания.

Дания спря всички полети от Дубай за пет дни

Въпреки радикалната нагласа на демонстрантите, облечени в черно, шествието протече общо взето спокойно, при засилено полицейско присъствие. Напрежение се появи при разпръсването на демонстрацията - участници замерваха например полицаите с бутилки. Петима души бяха арестувани още снощи, после освободени, но според полицията се разследват. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
834 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Madrid1914

2021.01.24 | 21:50

2
Произнасяйте името на тази пачавра и бодете свещи в куклата!
Ама

2021.01.24 | 21:23

1
Дайте СВОБОДА на хората!Идва чумата на 21 век!Всички нечестни и лоши хора ще бъдат посечени!!!Бог вижда!!!Проклятието ще застигне лошите!

Добави коментар

Водещи новини