Германия въведе по-строги гранични проверки заради COVID

  • 24 януари 2021 17:34

  • 5498
  • 0
Германия въведе по-строги гранични проверки заради COVID
© Getty Images/Guliver (архив)

По-строги гранични проверки за овладяване на разпространението на коронавируса влязоха от днес в сила в Германия, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Германските власти вече изискват пристигащите от високорискови страни да представят на границата отрицателен резултат от PCR-тест, направен най-много 72 часа по-рано.

Като високорискови се определят страни с над 200 заразени на 100 000 жители на седмица.

Над 50 000 са вече жертвите на коронавируса в Германия

Това означава например, че шофьорите на камиони, каращи плодове и зеленчуци от Португалия и Испания, също трябва да представят резултат от тест, което на практика е почти невъзможно, предупреждава Андреас Брюгер, ръководител на германската асоциация на търговците на плодове, пише БТА.

Имаме нужда от коридор за доставки на пресни плодове и зеленчуци и в периода на коронавируса, иначе рафтовете ще останат празни, предупреди той. Над 30 процента от плодовете и зеленчуците в Германия се внасят от Испания, допълни Брюгер.

Меркел е притеснена заради новата разновидност на COVID-19

Полицията засили контрола на летището във Франкфурт, проверявайки пътниците от много високорискови райони при излизането от самолета. Тези, които не могат да представят резултат от тест, могат да се тестват на летището.

Междувременно министърът на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че Германия ще закупи експериментално лекарство за COVID-19, базирано на антитела, в опит да се предотврати развиването на тежки симптоми.

Шпан заяви днес пред в. "Билд", че Германия е поръчала 200 000 дози от експерименталния препарат за 400 млн. евро, които вероятно ще бъдат разпространени по болниците през идните седмици.

Уволнения в Германия заради отказ от ваксинация

Препаратът, с какъвто бе лекуван президентът на САЩ Доналд Тръмп, все още не е одобрен от здравните власти на ЕС, но получи спешно одобрение от регулаторите в САЩ. Германия е първата европейска страна, която ще го прилага, първоначално в университетски болници, каза Шпан, цитиран от "Дойче веле".

По думите му действието е като на "пасивна ваксина". Приемът на тези антитела в ранните етапи на болестта може да помогне да бъдат предотвратени по-сериозни последици при високорискови пациенти, допълни той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
5498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини