Хиляди испанци протестираха в Мадрид срещу COVID ограниченията

24 януари 2021 15:58

Хиляди испанци протестираха в Мадрид срещу COVID ограниченията
© Getty Images/Guliver (архив)
1209 1

Хиляди хора протестираха вчера в центъра на испанската столица срещу наложените от правителството ограничителни мерки за справяне с епидемията, осъждайки "измамата" с несъществуващ, според някои демонстранти, вирус, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20513

С викове "Свобода!" хиляди хора преминаха в шествие от гара "Аточа" до площад "Колумб", във враждебна за представители на медиите обстановка, цитира БТА.

Повечето случаи на COVID-19 в Испания след празниците - заплаха за медиците

Много от участниците бяха без маска, въпреки че законът задължава хората непрекъснато да носят такава, когато се движат по обществен път.

Страната преживява трета вълна на епидемията и през изминалата седмица съобщаваше за над 400 починали на ден.

Властите в Мадрид затягат локдауна

"Хората трябва да излязат от заблуждение, да не се страхуват толкова и да си дадат сметка, че това е само един по-тежък грип, че трябва да се изчака той да премине и това е всичко", заяви пред АФП 71-годишната пенсионерка Милагрос Солана.

"Смъртността е по-ниска, отколкото в предишни години", допълни тя, омаловажавайки официалната статистика, според която починалите в Испания от началото на пандемията са над 55 000, а потвърдените случаи на зараза с коронавируса - 2,5 милиона.

Нейна приятелка показа снимки на телефона си, според които "болниците са празни", и това в страна, където над една трета от леглата в интензивните отделения са заети от пациенти с коронавирус и където няколко здравни центъра бяха принудени да преместят други болни, за да направят място за пациентите, заразени с вируса.

Много от участниците в протеста критикуваха също започналата ваксинационна кампания като начин за слагане край на епидемията.

В опит да забави пандемията, правителството обяви вечерен час и ограничения на движението между областите. В област Мадрид хотелите вече за длъжни да затварят в 21 часа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20513

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1209 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар

2021.01.24 | 17:59

136109
Прекратете извънредната обстановка

Добави коментар