ЕС: Ще накараме производителите на ваксини да спазват доставките

  • 24 януари 2021 14:25

  • 948
  • 1
ЕС: Ще накараме производителите на ваксини да спазват доставките
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксини срещу COVID-19, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

След като партньорите "Бионтех" и "Пфайзер" предупредиха миналата седмица, че ще има забавяне на доставките, британско-шведската компания "АстраЗенека" също съобщи, че първоначално ще достави на Европейския съюз по-малко дози от договореното, предава БТА.

Как са били договорени доставките за ваксините?

"Смятаме да накараме фармацевтичните компании да спазват подписаните от тях договори, като използваме правните средства, с които разполагаме", заяви Мишел пред радио "Европа 1".

Той не спомена възможни потенциални санкции, но подчерта, че ЕС ще настоява за прозрачност за причините за забавянията. Той припомни, че при първото предупреждение на "Пфайзер" за забавяне от няколко седмици, ЕС е успял да уреди по-кратки забавяния, като е заел твърда позиция.

Италианският премиер Джузепе Конте разкритикува остро производителите на ваксини срещу COVID-19 за закъсненията в доставките и по-малките доставяни количества, свързани с проблеми в снабдителската верига, предаде ДПА.

АстраЗенека ще достави по-малко ваксини от предвиденото за ЕС

"Тези закъснения представляват сериозно неспазване на договорите и нанасят огромни вреди на Италия и други европейски страни", написа Конте снощи във Фейсбук.

"Ако спадът от 60 процента в доставките през първото тримесечие бъде потвърден, това ще значи, че Италия ще получи 3,4 милиона дози, вместо 8 милиона", отбеляза Конте.

Премиерът каза, че италианският здравен министър Роберто Сперанца вече е говорил с представители на "АстраЗенека" и обяви, че ще бъдат предприети правни стъпки срещу фирмата, както и срещу "Пфайзер" и "Бионтех", за да се засили натискът за спазване на търговските договори.

Досега Италия е ваксинирала 1,34 милиона души от 60-милионното си население.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
948 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
SONI

2021.01.24 | 17:41

1
NE BARZAITE NIAMA MNOGO JELAESHTI.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини