Разследват ЕК заради поверителността на договорите за ваксини срещу коронавируса

22 януари 2021 21:51

Разследват ЕК заради поверителността на договорите за ваксини срещу коронавируса
© Getty Images/Guliver
20120 1

Европейският омбудсман разследва Европейската комисия за поверителността на договорите за покупка на ваксини срещу коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БTA.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20546

"Току-що започнахме разследване срещу отказа на Комисията да предостави публичен достъп до документите, отнасящи се до покупката на ваксини срещу COVID-19", заяви говорител на омбудсмана на ЕС.

Според ЕК, която ръководи преговорите с производителите на ваксини съвместно с представители на държавите членки, конфиденциалността е нужна, за да може Евросъюзът да сключи по-добри сделки с отделните компании. Засега няма коментар на комисията за разследването.

Неправителствената организация Център за наблюдение на корпоративна Европа (Corporate Europe Observatory) беше поискала достъп до сключения с "Астра Зенека" договор, първият, подписан от ЕС, и до документи, свързани с преговорите за ваксините. Комисията обаче не е приела първото искане, а по второто все още не се е произнесла, заяви омбудсманът.

"Предвид значителния обществен интерес към въпроса ще поискам от комисията възможно най-скоро, най-късно до 11 февруари 2021 г., да потвърди решението си и по двете искания", пише омбудсманът в писмо до ЕК.

Към омбудсмана има право да се обърне всеки гражданин на ЕС с искане да разследва дадена европейска институция за лошо администриране.

ЕК: Държавите в ЕС могат да договарят доставки на "чужди" ваксини

Исканията за разкриване на документи обаче могат да бъдат отклонявани от евроинституциите, ако те сметнат, че огласяването на някакви сведения противоречи на обществените интереси.

По-рано този месец след натиск на европейски депутати Комисията обнародва редактирана версия на договора за ваксини с германската биотехнологична компания "Кюървак".

ЕС даде около 2,5 милиарда евро, за да капарира близо 2,3 млрд. дози ваксини от шест компании. /Владимир Сахатчиев/

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20546

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
20120 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Lissa

2021.01.23 | 00:40

133790
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар