Германският здравен министър предупреди да не се бърза с разхлабване на противоепидемичните мерки

22 януари 2021 16:02

Германският здравен министър предупреди да не се бърза с разхлабване на противоепидемичните мерки
© gettyimages
527 0

Броят на новите случаи на заразяване с коронавируса в Германия е обнадеждаващ, но все още е прекалено голям, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан и охлади очакванията, че противоепидемичните мерки може да бъдат отменени, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20378

"Това е като с антибиотика: ако го спрете прекалено рано, ако го спрете прекалено скоро, може да се развие резистентност", каза той. "Не бихме искали да ни обвинят, че сме разхлабили мерките прекалено рано."

Над 50 000 са вече жертвите на коронавируса в Германия

По данни на института за заразни болести "Роберт Кох" в страната, която е под карантина от началото на ноември, са регистрирани 859 починали от коронавируса за изминалото денонощие, с което смъртните случаи от началото на пандемията стават 50 642. Новите случаи са 17 862 и така потвърдените случаи на заразяване нарастват на 2 106 262.

Заболеваемостта на седмична база падна на 115 случая на 100 000 души, най-ниското равнище от 1 ноември. Благодарение на спазването на противоепидемичните мерки не се стигна до рязко увеличение на пациентите с ковид в интензивните отделения заради коледните и новогодишните празници, каза Гернот Маркс, председател на германската асоциация по интензивна медицина ДИФИ. Той обаче предупреди, че въпреки това на интензивните отделения ще им е необходимо време - поне до края февруари, за да се справят с пика от 5800 пациенти с COVID, отчетен в началото на този месец.

"Все още имаме да изминем много път, преди да можем да говорим за облекчаване на обстановката", заяви Маркс.

Във вторник германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на провинциите се споразумяха да продължат до 14 февруари срока на строгите противоепидемични мерки, включващи затваряне на училищата, ресторантите и икономическите отрасли, които не са структороопределящи. Според социологическо проучване, направено по поръчка на обществения телевизионен канал АРД, все повече германци са уморени от ограниченията. Почти половината от запитаните ги смятат за голямо или много голямо бреме, тоест повече, отколкото по Коледа, когато на това мнение са били около една трета от анкетираните.

Пред сп. "Шпигел" водещият вирусолог Кристиан Дростен заяви, че Германия трябва да се стреми да сведе броя на новите случаи на заразяване до нула. Шпан обаче каза, че стратегията за нулева заболеваемост от ковид е нереалистична с оглед на географското местоположение на федералната република в средата на Европа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20378

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
527 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар