НАТО: Русия да приеме предложението на САЩ за удължаване на ракетния договор

22 януари 2021 15:23

НАТО: Русия да приеме предложението на САЩ за удължаване на ракетния договор
© Getty Images/Guliver (архив)
513 2

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да отговори положително на предложението на САЩ за удължаване с пет години на срока на действие на договора за ограничаване на ядрените оръжия, предаде БТА.

Не трябва да оставаме без правна рамка за броя на ядрените бойни глави, добави той. Столтенберг отбеляза, че ако не бъде продължен, договорът изтича на 5 февруари.

По неговите думи отсрочката следва да даде време за изготвянето на нов договор, към който да бъдат привлечени и други ядрени сили, например Китай. НАТО подкрепя единодушно действащия договор, заяви Столтенберг.

Русия показа най-новото си стратегическо оръжие пред американски експерти

Той настоя също Русия да спазва международно признатите граници на Грузия и да изтегли военното си присъствие от Абхазия и Южна Осетия. Генералният секретар отправи този призив на съвместна пресконференция с грузинския президент Саломе Зурабишвили преди днешното заседание на комисията НАТО-Грузия. По неговите думи общата цел на пакта и на Тбилиси е Грузия да се присъедини към алианса. Той отбеляза, че сред обсъжданите на днешното заседание въпроси е сигурността в Черно море.

Novini.bg
513 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
капе ми коса- никнат ми гърди

2021.01.22 | 17:33

2
Не Става! Много сте специални- ще съм булка няма да съм булка- ще се женя, няма да се женя....се пееше в една циганска песен
х

2021.01.22 | 16:44

1
кукувец

Добави коментар

Водещи новини