ЕК: Държавите в ЕС могат да договарят доставки на "чужди" ваксини

22 януари 2021 14:24

ЕК: Държавите в ЕС могат да договарят доставки на "чужди" ваксини
© Getty Images/Guliver (архив)
658 2

Държавите от ЕС могат да водят самостоятелни преговори за доставки на ваксини, които не са включени в европейската имунизационна стратегия. Това заяви днес говорител на Европейската комисия по повод готовността на Унгария да използва руската ваксина "Спутник", предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20657

Той отбеляза, че Будапеща се възползва от възможността едностранно да одобри тази ваксина по спешност, но така препаратът ще може да се използва само в Унгария и няма да бъде разрешено разпространението му в ЕС, докато не бъде издадено позволение от европейската лекарствена агенция. По неговите думи производители от други части на света също могат да поискат оценка от европейската агенция по лекарствата, за да получат правото да продават ваксините си в ЕС.

Говорителят добави, че рамковите споразумения за доставки на ваксини, сключени от ЕК, са разчетени по дози. Той поясни, че в ЕС се обсъжда как да се подходи за договорните условия и доставките на ваксината на "Пфайзер", за която лекарствената агенция разреши наскоро извличане на шеста доза от флакон.

Унгария първа в ЕС купува от руската ваксина „Спутник V“

По-рано днес медии в Белгия съобщиха, че точно заради това условие страната изглежда ще получи 20 на сто по-малко от първоначално очакваните флакони. Пояснява се, че това допълнително забавя хода на имунизацията и внася новото условие за използване на специални спринцовки и игли.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20657

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
658 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
зелено чооовече

2021.01.22 | 14:58

133155
Европа се събужда !

2021.01.22 | 16:18

133228
а дано, ама надали!

Добави коментар