Германия вече очаква по-слаб икономически растеж от 3% през тази година

22 януари 2021 13:36

Германия вече очаква по-слаб икономически растеж от 3% през тази година
© Pixabay
242 1

Германското правителство очаква най-голямата европейска икономика да нарасне с 3% тази година, заяви правителствен служител пред Ройтерс.

Това представлява силна низходяща ревизия спрямо прогнозата от миналата есен за нарастване на БВП с 4,4% и е в резултат на въведения в страната нов частичен противоепидемичен локдаун през ноември, който впоследствие беше допълнително затегнат през декември, а през януари беше удължен до средата на следващия месец (поне до 13-ти феврури), затруднявайки допълнително сферата на услугите и по-специално търговията на дребно, хотелиерския и туристическия бизнеси, предаде БНР.

Информацията за занижените прогнози беше оповестена първо по-рано в петък от Der Spiegel.

Меркел е притеснена заради новата разновидност на COVID-19

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер трябва да представи официалната прогноза на правителството през следващата седмица. Според Der Spigel занижените икономически перспективи ще се отразят негативно и на данни за немската безработица

Въпреки че серията  от последни икономически показатели показаха, че най-голямата европейска икономика се справя с негативните ефекти на глобалната пандемия по-добре, отколкото мнозина очакваха, появата на втората вълна на коронавируса през последните месеци на 2020 г. охлади надеждите за бързо възстановяване в началото на новата година.

Novini.bg
242 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2021.01.22 | 14:14

1
Не просто слаб растеж. Германия заминава ако не тази година, най-късно догодина!

Добави коментар

Водещи новини