Унгария първа в ЕС купува от руската ваксина „Спутник V“

22 януари 2021 11:48

Унгария първа в ЕС купува от руската ваксина „Спутник V“
© Pixabay
462 0

Унгария е сключила сделка за закупуване на руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“, предаде Ройтерс. Така страната става първата членка на Евросъюза, която ще направи това, съобщи днес външният министър Петер Сиярто по време на посещение в Москва.

Във видеоклип, публикуван на профила му във Фейсбук, той заяви, че "големи количества" от ваксината ще пристигнат на три транша.

Детайли около обемите ще бъдат обявени на по-късен етап.

Вчера Будапеща одобри използването на руската ваксина, както и тази на "АстраЗенека".

Унгария одобри руската „Спутник V“ и ваксината на „АстраЗенека“

Унгария не може да вдигне ограниченията, наложени заради Covid-19, докато няма възможност да извърши масова имунизация на хората, заяви днес премиерът Виктор Орбан пред националното радио.

Той посочи, че най-добрият начин е да се разреши употребата на няколко ваксини като конкуренция, която ще накарат производителите да ускорят доставките.

„Не се нуждаем от обяснения, а от ваксини“, подчерта Орбан. Унгария неколкократно е критикувала „бавния темп“ на одобрение и закупуване на ваксини от евроинституциите.

Според регулациите на Европейската агенция по лекарствата национален регулатор може да издаде временен лиценз за ваксина при наличие на извънредна ситуация, припомня АФП. 

Novini.bg
462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини