Гръцкият парламент одобри разширяване на териториалните води на страната

21 януари 2021 12:41

Гръцкият парламент одобри разширяване на териториалните води на страната
© Pixabay
271 0

Гръцкият парламент прие споразумението с Италия за фиксиране на изключителните икономически морски зони и разширяване на териториалните води. Анкара отказва преговори с Атина по определяне статута на зоната в Егейско море, защото и двете страни имат претенции за използването на енергийните залежи в конкретни зони.

Парламентът в Атина прие с голямо мнозинство разширяването на териториалните води в Йонийско море на границата с Италия от 6 на 12 морски мили. Споразумението с Италия променя и казуса с Албания за разширяване на морското пространство между двете съседски страни, коментираха депутати.

Лидерите на всички парламентарни опозиционни партии подкрепиха предложението на премиера Кириакос Мицотакис с максимален брой положителен вот. При дебатите беше поставен акцент, че основният проблем е да се постигне споразумение с Турция. Напрежението между Анкара и Атина непрекъснато нараства, защото и двете страни имат претенции за използване на залежите от енергийни ресурси в един и същ участък в Егейско море.

Започва издаването на сертификати за ваксиниране и в Гърция

Изказването на премиера Мицотакис пред парламента фиксира Турция с позиция, че Атина заема по-категорична външна политика.

Пред медиите гръцкият премиер посочи, че, ако не се постигне споразумение с Турция, „въпросът ще се реши от международния съд в Хага“.

Novini.bg
271 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини