Пандемията доведе до безпрецедентно натрупване на наказателни дела в Англия и Уелс

20 януари 2021 06:54

Пандемията доведе до безпрецедентно натрупване на наказателни дела в Англия и Уелс
©
712 0

Стотици съдебни дела в Англия и Уелс не се разглеждат заради пандемията от коронавирус, което е довело до безпрецедентно съдебно "задръстване", заявиха вчера четирима високопоставени служители, цитирани от Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20384

Предупреждението отправиха Джъстин Ръсъл, главен инспектор по пробацията, Томас Уиндзър - главен инспектор на правоприлагащите органи, Чарли Тейлър - главен инспектор на затворите, и Кевин Макгинти - главен инспектор на службата за досъдебно разследване.

В съвместен доклад четиримата главни инспектори обясняват как пандемията се е отразила на работата на полицията, прокурорите, служителите в затворите и екипите по пробация.

Британски медици настояват за приоритетно ваксиниране на малцинствените групи

Натрупващите се съдебни забавяния са безпрецедентни и много тежки и представляват на-големия риск за наказателното правосъдие, заключават инспекторите.

Броят на висящите дела пред съдилищата на короната, на които са подсъдни тежки наказателни дела, е бил с 44 процента по-висок през декември, отколкото през февруари миналата година, а някои съдебни заседания вече са отсрочени за 2022 г.

Общият брой висящи наказателни дела е леко намалял от октомври насам, но все още има около 100 000 дела повече, в сравнение с февруари 2020 г., преди през март в страната да бъде наложена първата карантина.

За да намали броя на тези закъснения, Съветът на адвокатите, който представлява около 17 000 правни защитници, призова за отпускането на допълнителни 55 милиона лири (62 милиона евро) за подобряване на работата на съдилищата и увеличаване на капацитета им.

Човешка грешка: Изтрити голям обем данни за заподозрени във Великобритания

Говорейки от името на четиримата си колеги, главен инспектор Ръсъл подчерта, че тези отлагания означават, че жертвите трябва да чакат по-дълго за разглеждане на делата, че някои от тях ще "загубят доверие" в правосъдието и че свидетели по-трудно ще си спомнят събития, случили се месеци преди това.

Тези забавяния се отразяват и на защитата на лица, обвиняеми по наказателни дела, които остават по-дълго в предварителен арест.

Междувременно задържаните продължават да се сблъскват с много рестриктивен затворнически режим и със забавен достъп до програми за възстановяване на правата им в обществото, посочват инспекторите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20384

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
712 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар