Макрон обяви промяна в числеността на френските войски в Сахел

19 януари 2021 21:52

Макрон обяви промяна в числеността на френските войски в Сахел
© Getty Images/Guliver
1437 2

Еманюел Макрон днес обяви, че ще бъде преразгледана числеността на френския военен контингент в африканската област Сахел и призова САЩ към по-силно присъствие в Близкия изток, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Все повече хора във Франция се питат каква е ползата от антиджихадистката операция на Франция в Сахел осем години след началото ѝ. Макрон днес спомена за възможно съкращаване на френските войски там.

"Постигнатите резултати от нашите сили в Сахел, заедно с намесата на нашите европейски партньори, ще ни позволят да коригираме числеността на контингента си.", каза той.

Френското правителство обмисля съкращаване на разположените в момента 5100 френски военни в Сахел. Темата ще се обсъди през февруари в Нджамена на среща на върха на петте страни от Сахел - Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер и Чад.

Франция каза, че вероятно ще намали броя на военните си в антиджихадистката операция в Сахел

Макрон също така изрази надежда, че идването на власт на новия американски президент Джо Байдън ще доведе до по-активно присъствие на САЩ в Близкия изток за борбата с тероризма, по-специално в Сирия и Ирак, където Франция се бои от ново засилване на позициите на "Ислямска държава".

Novini.bg
1437 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Хм

2021.01.21 | 20:51

132449
Чий го държат там ?
НЕ ПОДРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ И НЕ СЪМ ПЛАТЕН

2021.01.20 | 00:25

129991
СЪЗДАВАЩАТА РЕКЕТ РЕПРЕСИИ ХАОС КОРУПЦИЯ И ПРАНЕ НА ПАРИ ПАРТИЯ ГЕРБ И ПАРТИИТЕ НА ФАШИЗМА И РАЗЕДИНЕНИЕТО ВМРО, НФСБ и Атака ПОБЕДИХА ПРОТЕСТА ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ КОИТО ОСТАНАХА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БИЗНЕС ЗАЩОТО ФИРМИТЕ ИМ ФАЛИРАХА А И НЕ УСПЯХА ДА СИ ИЗПЛАТЯТ КРЕДИТИТЕ И СЕГА БАНКИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПРАВЯТ СЪС ТЯХ НО СЪС БЕЗДЕЙСТВИЕ И МЪЛЧАНИЕ НЯМА ДА ПОБЕДИМ НИТО ФАШИЗМА НА О.П НИТО МУТРАТА ОТ БИВШАТА СИК КОЯТО УСПЯ ДА ОТКРАДНЕ МИЛИАРДИ ЕВРО OT НАС И ОТ ОСТАНАЛИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ И ТАКА СЪЗДАДЕ ТАЗИ КРИЗА

Добави коментар