Британски медици настояват за приоритетно ваксиниране на малцинствените групи

  • 19 януари 2021 16:13

  • 570
  • 1
Британски медици настояват за приоритетно ваксиниране на малцинствените групи
© Getty Images/Guliver

Водещи британски медици призоваха днес за приоритетно ваксиниране срещу COVID-19 на малцинствените етнически групи в страната, тъй като те са диспропорционално по-силно засегнати от пандемията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"Обезпокоени сме от неотдавнашни проучвания, които показват, че малцинствените общностите от африкански и азиатски произход не само са по-тежко засегнати от коронавируса, но е и по-малко вероятно да приемат да се ваксинират, когато им се предлага", каза пред вестник "Гардиън" Мартин Маршал, председател на Кралския колеж на общопрактикуващите лекари.

Той призова здравното министерство да включи етническата принадлежност като един от приоритетните фактори в програмата за ваксинация. Според него личните лекари могат да използват правото си на лична преценка при определяне на дозите, подходящи за малцинствените общности. Маршал и други експерти призоваха също да се води специална информационна кампания, която да разсейва предубежденията сред тези общности.

Великобритания регистрира най-висока смъртност от COVID-19 в света

"Трябва да им разясняваме, че във ваксината не се съдържат месо и месни продукти, че няма свинско, няма алкохол и че ваксините са одобрени от религиозните лидери и религиозните съвети", каза Хабиб Накви, директор на отдел "Раси и здраве" на Националната здравна служба на Великобритания.

Проучвания сочат, че малцинствените етнически групи имат двойно по-голям риск да умрат от COVID-19 в сравнение с останалата част от населението. Според британските статистически власти смъртността сред чернокожите мъже от африкански произход и от Бангладеш на възраст между 9 и 64 г. е пет пъти по-висока, отколкото сред белите мъже от същата възрастова група в страната по време на сегашната пандемия.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
570 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
D:)

2021.01.19 | 16:42

1
Дано поне те да дадат отпор на кланицата,която се задава.Белите са страхливи и по-скоро ще умрат,отколкото да се съпротивляват.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини