Испания обяви Мадрид и други пострадали от бурята области за бедствени зони

19 януари 2021 16:01

Испания обяви Мадрид и други пострадали от бурята области за бедствени зони
© Getty Images
390 0

Испанското правителство обяви днес Мадрид и други области, пострадали миналата седмица от бурята Филомена, за зони, засегнати от бедствие, което ще позволи отпускане на извънредни субсидии и вземане на други мерки за подпомагане на тези райони, предадоха БТА и Ройтерс.

Бурята донесе най-обилния снеговалеж от десетилетия и причини щети за поне 1,4 милиард евро на испанската столица, показва предварителна оценка на кметството, макар че опозиционни партии оспориха тези данни.

Училищата в Мадрид призоваха родителите за помощ в разчистването на леда

Паднали дървета и снежни преспи, превърнали се в ледени блокове при последвалото застудяване, блокираха пътища и жп линии, прекъсвайки доставките за Мадрид и оставяйки празни супермаркетите.

След предприетото голямо разчистване, в което се включиха хиляди полицаи, пожарникари и военни, до известна степен нормалният живот в града бе възстановен, а по-голямата част от обществения транспорт отново заработи.

Много пътища обаче още не са разчистени, а регионалните власти предупредиха, че очакваните утре дъждове вероятно ще причинят наводнения и допълнителен хаос.

Novini.bg
390 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини