В Кипър отчитат 84% срив в туризма през 2020 г.

19 януари 2021 12:52

В Кипър отчитат 84% срив в туризма през 2020 г.
© Pixabay
299 0

Драматичен срив с 84% отчете туризмът в Кипър през 2020 г. заради коронавирусната пандемия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22740

Правителството прие план за възстановяване на отрасъла през тази година, като сред действията е и провеждането най-голямата дигитална рекламна кампания, правена някога за популяризиране на Кипър в чужбина, предаде БНР.

Малко над 630 000 туристи са пристигнали на острова миналата година след рекордите близо 4 млн. гости през 2019 г., обяви статистическата служба.

Така 2020 г. се превърна в една от най-лошите години в историята на кипърската туристическа индустрия, която е водещият икономически сектор на средиземноморската страна.

Кризисният резултат отбелязва края на четири поредни години с рекорди в броя на туристическите пристигания и по този показател връща туризма в Кипър 37 години назад.

Основна причина за спада са строгите ограничителни мерки, наложени в Кипър заради пандемията, затворените летища и пристанища от средата на март до началото на юни, както и редица забрани за влизане в страната при строгата категоризация на страните.

Заради тежката епидемиологична ситуация традиционните ключови туристически пазари на Кипър - Великобритания и Русия, останаха затворени през активните летни месеци.

През юли миналата година Министерството на туризма прогнозира в най-добрия случай Кипър да посрещне 20-25% от туристите, дошли тук през 2019 г.

Правителството прие план за действие за постепенно възобновяване на полетите и експлоатацията на летищата, според който от 1 март тази година ваксинираните пътници ще влизат в страната без тестове и карантина.

В три основни направления е насочен одобреният миналата седмица от правителството план за действия за възстановяването на туристическия отрасъл през 2021 г., съобщи заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Ще бъде проведена мащабна дигитална рекламна кампания за популяризиране на Кипър в чужбина.

Предвижда се подобряване на туристическата инфраструктура и въвеждането на стимулиращи планове за развитие на специални форми на туризъм.

Акцент се поставя и върху реализирането на туристически проекти в планинските и отдалечените райони.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22740

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
299 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини