Великобритания регистрира най-висока смъртност от COVID-19 в света

18 януари 2021 20:42

Великобритания регистрира най-висока смъртност от COVID-19 в света
© gettyimages
6648 2

Въпреки тежкия и продължителен локдаун, Обединеното кралство вече има най-високата смъртност от COVID-19 от всички страни в света, разкриват последните данни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20356

Средно 935 ежедневни смъртни случая във Великобритания през последната седмица са еквивалентни на повече от 16 души умиращи от COVID-19 на всеки милион дневно, пише The Independent. Данните, събрани от, базираната в Университета в Оксфорд изследователската платформа „Нашият свят в данни“, показват, че Обединеното кралство е пред всяка друга държава по смъртност на глава от населението в света.

СЗО: Много скоро броят на починалите от COVID-19 ще надхвърли 100 000 на седмица

Великобритания изпревари Чехия, която заемаше първото място от 11 януари, след като правителството публикува последните смъртни случаи от коронавирус в неделя вечерта. Още 671 смъртни случая от COVID-19, регистрирани в неделя, увеличават общия брой потвърдени смъртни случаи от вируса във Великобритания до 89 261. Това е най-високата обща смъртност в Европа и в абсолютни стойности се нарежда единствено след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико в световен мащаб - всички те с много по-голямо население.

Обединеното кралство е има 3,4 милиона потвърдени инфекции, еквивалентно на един на всеки 20 души. Макс Росър, изследовател от Оксфордския университет и основател на „Нашият свят в данни“, каза, че другите страни са предприели по-бързи и решителни действия в ранните етапи на пандемията.

„Последната смърт от Covid в Нова Зеландия беше в средата на септември“, написа той в „Туитър“.

Смъртността в Обединеното кралство сега е по-висока, отколкото беше по време на първата голяма вълна от инфекции с COVID-19 през април, когато достигна своя връх от 13 на милион души дневно. Последните правителствени данни също разкриват, че броят на хората в болница с COVID-19 е много по-висок от първия връх, което предполага, че броят на новите ежедневни смъртни случаи ще продължи да нараства. По време на пресконференция на “Даунинг Стрийт” в петък отговарящият за медицинските въпроси Крис Уити каза, че се очаква броят на хоспитализациите и смъртните случаи да продължи да нараства, поне в краткосрочен план, предава Фокус.

„Страхувам се, че през следващата седмица очакваме броят на хората в Националната здравна система и броят на смъртните случаи ще продължи докато започне да си личи ефекта от това, което всички ние правим“, каза професор Уити.

„Страхувам се, че пикът на смъртните случаи предстои, пикът на хоспитализациите в някои части на страната вече са достигнали върха и леко започват слизането. Тъй като хората се придържат толкова добре към насоките, ние смятаме, че върховете идват през следващата седмица до 10 дни за повечето места по отношение на новоприетите в болниците“, обясни ученият.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20356

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
6648 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар

2021.01.18 | 22:53

128570
Каква инфекция болярино, това е геноцид. Ще победиш, когато вържеш попа.
Болярин

2021.01.18 | 21:59

128545
То и тук ще дойде подобен щам, но съм оптимист, че ще е лятото и много, много малко ще има закачени. В дългосрочен план- тази вирусна инфекци и давам още 3 години, и ще я победим- макар и да има случаи - вечно ( завинаги) - е няма да бъдат в този диапазон, и пак ще е като при бай Тошо

Добави коментар