Мицкоски при Орбан, моли го да помогне за евроинтеграцията на Скопие

  • 18 януари 2021 16:09

  • 2637
  • 4
Мицкоски при Орбан, моли го да помогне за евроинтеграцията на Скопие
© Pixabay

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски предприе мини дипломатическа офанзива при сестринските партии в региона и Европа, за да лобира за придвижване на Република Северна Македония към европейското бъдеще, съобщават македонските медии.

Мицкоски и заместник председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски се срещнаха днес в Будапеща с унгарския премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, и външния министър Петер Сиярто. На срещата бяха констатирани отличните и приятелски отношения между двете сестрински партии ВМРО-ДПМНЕ и ФИДЕС, предаде БНР.

Мицкоски се спря на блокираната европейска интеграция "след последното вето" на България и поиска подкрепа от приятелска Унгария за отблокиране на пътя на страната към ЕС и за цялостна подкрепа по пътя й към европейска интеграция.

"Независимо, че ВМРО-ДПМНЕ е в опозиция, смятам, че трябва да се използва целият потенциал, с който разполагаме, да се окаже своеборазен натиск и да се придвижим по пътя към ЕС. Имаме две опции - или да се задушим във вътрешни обвинения за това кой разпространява фалшиви новини и кой - истината. Извършва се операция, с която се иска да се прикрие анекса към Договора, за който говори България, а виждаме, че властта в Македония моли Бог да не се разбере. Втората опция е да не чакаме, да почукаме на вратите, които можем да отворим и да поискаме подкрепа за това, което е обща стратегическа цел, а това е отблокиране на пътя към ЕС", каза Мицкоски в интервю за "Дойче веле".

Зоран Заев: Нямаме алтернатива за членство в ЕС

Предшественикът на Мицкоски на лидерския пост във ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер - Никола Груевски, се укри от съдебно преследване в родината си, именно като потърси убежище в Унгария.

След разговорите в Будапеща Мицкоски заминава за Любляна и среща с премиера Янез Янша, а оттам - за Хърватия, допълва сайтът 360 градуса.

Последвайте канала на

Novini.bg
2637 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
маджар

2021.01.20 | 13:31

4
македонците са наследници на австроунгарската империя и на правилната врата чукат само трябва да го напишат в новите учебници
Анонимен

2021.01.18 | 17:08

3
Въртяха на шиш макетата,решиха си проблемите и вече са много ларш,ние да се отказваме от историята си.....

2021.01.18 | 16:28

2
Под натиск България никога няма да се огъне. Това не ви е Сталин -Тито и Коминтерна. Страна, коята се е огънала на злобен лилипут, не е достойна за уважение, при това е опасно за живота и сигурността на българските македонци.Да живее България.
Асан

2021.01.18 | 16:18

1
Северна Македония що за дьржава, без минало и идентитет, просто една збирщина , която краде историческите ценности на сьседните дьржави с минало и история!

Добави коментар

Водещи новини