ЕК потвърди, че е оказвала административен, но не и "политически" натиск за разрешаване на ваксини срещу COVID-19

  • 18 януари 2021 15:02

  • 419
  • 0
ЕК потвърди, че е оказвала административен, но не и "политически" натиск за разрешаване на ваксини срещу COVID-19
© Novini.bg

Говорител на Европейската комисия потвърди, че е бил оказван "административен", но не и "политически" натиск над Европейската агенция по лекарствата за по-бързо одобрение на ваксините срещу COVID-19. Независимостта на агенцията никога не е била поставяна под въпрос, добави говорителят, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В отговор на въпроси на пресконференция той допълни, че все още не е известно дали ваксинираните могат да продължат да предават вируса на новата заразна болест. Говорителят посочи, че досега от "Пфайзер" не са предоставени доказателства, че е безопасно срокът между поставянето на две дози от тяхната ваксината да бъде удължен.

Богдан Кирилов разкри колко от имунизираните у нас са получили странични реакции

Наскоро европейската лекарствена агенция препоръча сроковете, посочени в листовката на ваксината, да бъдат спазвани. По думите на говорителя решението част от ръководството на ЕК да пътува миналата седмица до Лисабон по повод португалското председателство на Съвета на ЕС е било "съществена дейност".

Той отбеляза, че няма определение за "съществена дейност" и комисията сама преценява кои служебни пътувания да се осъществят в епидемични условия. Говорителят посочи, че трима от пътувалите до Лисабон еврокомисари, за които е преценено, че са били в тесен контакт със заразен португалски министър, са поставени под карантина. Той не отговори дали занапред ЕК ще се въздържа от подобни пътувания. По неговите думи посещението в Лисабон било важно, за да се обсъди приложението на следващия бюджет на ЕС. Той определи пътуването като "съществена мисия", свързана с "началото на много важно председателство".

Говорителят добави, че еврокомисарите трябва да пътуват, защото "имат работа по управлението на кризата" и ги сравни със служителите от първа линия. Решението бе взето според политическите обстоятелства, заяви говорителят.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини