Австрийските експерти са за удължаване на локдауна и задължителна работа от вкъщи

16 януари 2021 13:46

Австрийските експерти са за удължаване на локдауна и задължителна работа от вкъщи
© getty images
662 0

След консултации с правителството австрийски експерти дадоха днес пресконференция, в която се изказаха единодушно за удължаване на локдауна в Австрия поради усложнената епидемиологична обстановка вследствие разпространението на новия щам, открит първо във Великобритания. Очевидно разхлабването на мерките, което се очакваше от 24 януари, става все по-нереалистично, коментират медиите. Утре федералният канцлер Себастиан Курц ще обяви по телевизията решението на правителството след консултации и с ръководителите на деветте австрийски провинции, но наблюдатели тук са на мнение, че локдаунът ще бъде удължен, а е възможно и налагане на още по-рестриктивни мерки.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20363

Целта е броят на новозаразените за седмица да спадне и то значително под 50 на 100 000, заяви Освалд Вагнер, заместник-ректор на Виенския медицински университет. В момента този показател е между 130 и 150 - прекалено висок за разхлабване на локдауна. Разумно е общият локдаун да бъде продължен до достигане на определените като цел ниски стойности.

Австрия затяга мерките?

Според Вагнер това може да се постигне, ако след обявяване на края на локдауна и до ваксинирането на застрашените групи броят на новозаразените намалее чрез задължително носене на маски ФФП 2 в затворени помещения, увеличаване на задължителната дистанция от един на два метра и масово тестване на цялото население. Това би могло да се постигне и без допълнителен локдаун.

Основна мярка според експертите трябва да бъде и задължителната работа от вкъщи, за да се намали придвижването на хората до нивата при локдаун, което няма да е възможно без задължителена работа от дома. Родителите да оставят децата си също вкъщи, за да не трябва да ходят на училище, препоръчват специалистите.

Вирусологът Андреас Бергталер предупреждава за опасността от експлозивно разпространение на новия вирусен щам. "Това е предизвикателство, пред което е изправена цяла Европа". Крайно необходимо е да се вземат допълнителни мерки, за да се предотврати възможно най-рано опасността от развитие, каквото наблюдаваме в Англия и Ирландия.

Според учените съществуват няколко стратегии за откриване на новия вирус, който е с 50 процента по-заразен и е невъзможно да се направят сигурни прогнози за развитието му през следващите седмици. Най-ефикасната стратегия е масовото ваксиниране на населението.

Училищата в Австрия подновяват редовните си занятия на 25 януари

Според Ерих Нойвирт, математик и статистик, не се наблюдава тенденция към намаляване на новозаразените. Мерките в момента и фактът, че една част от населението очевидно не ги спазва, са ясен сигнал, че трябва да се затегнат. Въпреки масовото ваксиниране е необходимо носенето на маски ФФП 2 да стане задължително.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 20363

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
662 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар