Белгия обмисля затваряне на границите като противоепидемична мярка

  • 15 януари 2021 11:41

  • 441
  • 0
Белгия обмисля затваряне на границите като противоепидемична мярка
© getty images

Белгийските власти обмислят да затворят границите на страната като мярка срещу разпространението на епидемията от COVID-19, съобщават местни медии.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Отбелязва се, че засега премиерът Александер де Кро е на мнение, че пътуванията трябва да останат възможни, макар и "крайно непрепоръчителни". Национални експерти настояват пътуванията да се забранят временно заради новите мутации на вируса на болестта, или поне всички влизащи в страната да бъдат подлагани на изследване и карантина. Засега тези мерки се прилагат само за хората, прекарали в чужбина повече от 48 часа.

Посочва се, че в Белгия вече са открити няколко случая на носители на вирусни мутации. Днес се съобщава за случай на починал мъж на 82 години пет дни, след като е бил ваксиниран срещу новото заболяване. Уточнява се, че се очаква оценка за причината за неговата смърт, както и че починалият е имал съпътстващи заболявания.

По последни данни в страната вече са имунизирани около 35 хиляди души. Според националния имунизационен календар в Белгия все още се прилага само ваксината на "Пфайзер", а до края на месеца ще започне използването и на препарата на "Модерна". От февруари предстои въвеждане и на ваксината на "АстраЗенека", чието одобрение се очаква след две седмици. Засега ваксини се поставят само в домовете за стари хора.

Белгия предвижда противоепидемичните ограничения да останат в сила поне до март

От април се очаква да бъдат прилагани също ваксините на "КюрВак" и "Джонсън и Джонсън". Освен за възрастните хора, първите ваксини ще получат също здравните работници, а от април имунизацията ще обхване служителите в обществените услуги. Общата имунизация на пълнолетните белгийци се предвижда от юни. Досега в Белгия новата болест взе 20 294 жертви, при 672 886 открити вирусоносители и над 7,5 милиона изследвания.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини