Безпрецедентно! Великобритания удължи срока за кандидатстване в университетите

  • 15 януари 2021 11:01

  • 1625
  • 2
Безпрецедентно! Великобритания удължи срока за кандидатстване в университетите
© Getty Images/Guliver (архив)

Британската централизирана система за прием в университетите UCAS взе решение да удължи срока за кандидатстване с две седмици - до 29 януари, съобщават от официалния UCAS център на "Интеграл", чрез който кандидатстват значителна част от българските ученици.

Това е безпрецедентно решение, което удължава традиционният срок 15 януари, с което приемът трябваше да бъде прекратен днес, се посочва в съобщението.

Ето какво се случва с нашенците на Острова без статут на уседналост

Решението ще даде възможност на кандидат-студенти, които все още обмислят образование във Великобритания, да подготвят нужните документи и да прецизират изборите си до 5 университета или 5 специалности, съобщават от консултанската фирма за образование в чужбина "Интеграл".

Расте броят на университетите, които взимат решение да "замразят" таксите за чуждестранни студенти от ЕС за академичната 2021/2022 година, с което първокурсниците от ЕС след реален Брекзит, ще заплащат досегашните 9250 паунда, вместо очакваните между 12 000 паунда и 18 800 паунда годишно, които към момента заплащат чуждестранните студенти извън ЕС.

5% отлив на български кандидати за образование в чужбина

Близо 1/3 от висшите училища на Острова вече са обявили мерките, които предприемат за европейските студенти след Брекзит - по-ниски такси за обучение, специални академични стипендии или комбинация от двете.

Сред тях са Royal Holloway - University of London, University of Strathclyde, Brunel University, University of Portsmouth, Coventry University, Falmouth University, University of Leicester, University for the Creative Arts, както и Swansea University, University of South Wales и Cardiff University в Уелс.

Видовете финансова помощ са базирани на различни критерии - в по-голям размер тя се отпуска за кандидати с отличен успех и постижения, и се предоставя на конкурсен принцип.

Целта е да се минимизира ефекта от решението на британското правителство от лятото на 2020 г. да прекрати студентското кредитиране за кандидати от ЕС, които планират да започнат обучение на Острова през септември 2021.

Как COVID-19 промени нагласите за пътуване на български ученици за обучение в чужбина?

Европейските студенти, които започват следването си преди август 2021 г., ще могат все още да получат студентски кредит върху таксата за обучение. Възможност за кредит и такси от 9250 паунда за програми, започващи от септември 2021 г., биха имали и българи със статут на уседналост в Обединеното кралство.

Всички кандидати, влизащи във Великобритания след 1 януари с цел обучение, ще трябва да кандидатстват за студентски визи.

Всички студенти, които започват своето обучение на Острова, получават гарантирано настаняване, осигурено от университета.

Радина Лазарова
1625 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.01.15 | 12:54

2
Е, нали това искаха тюфлеците британци. Ей, ви на Брекзит! По-тъпо решение не можеше да вземат. Затова Шотландия иска независимост!

2021.01.15 | 11:54

1
Индийци има колкото щеш, като не можеш да напълниш бройката, а колонията е пренаселена, взимаш от там.

Добави коментар

Водещи новини