Папата промени църковен закон за жените

  • 11 януари 2021 20:19

  • 1555
  • 2
Папата промени църковен закон за жените
© Getty (архив)

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март промени църковен закон, за да разреши официално на жените да изпълняват някои второстепенни дейности по време на литургия, като същевременно потвърди, че те не може да бъдат ръкополагани в свещенически сан, предаде АП.

Франциск направи официално нещо, което вече е обичайна практика в много райони на света - жените мирянки да могат да участват в богослужението на Лектората и Аколитата, т.е. да четат от Светото писание и подготвяне на светото причастие.

Папата каза, че по този начин иска да увеличи признанието на ценния принос на жените в църквата, като същевременно подчерта, че прави разлика между служенията на ръкоположените свещеници и тези, които могат да се извършват и от миряни.

Папа Франциск отслужи празнична литургия за Богоявление

Ватикана запазва свещеническите санове само за мъже, въпреки че според историци е имало и жени свещеници в раннохристиянската църква, отбелязва АП.

Бившата редакторка на женското списание на Ватикана Лучета Скарафия заяви, че тези промени просто придават официален характер на обичайната практика, като същевременно ясно подчертават, че свещеници могат да са само мъже.

"Това затваря вратата към свещеническите санове за жените. Тези промени са стъпка назад за жените", каза тя.

Последвайте канала на

1555 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
DedoPop

2021.01.11 | 21:19

1
Цялата тая глупост просто показва, че Бог няма, а само човешки измишльотини. Както е угодно така си го нагласят.

2021.01.11 | 22:32

2

Добави коментар

Водещи новини