Испанските власти чистят снега от пострадалите от райони преди очакваното рязко застудяване

  • 10 януари 2021 14:00

  • 1166
  • 1
Испанските власти чистят снега от пострадалите от райони преди очакваното рязко застудяване
© gettyimages

В деня след невижданата снежна буря, испанските власти днес се надпреварват с времето, за да почистят столицата Мадрид и други части от страната от снега, преди настъпването на прогнозирано безпрецедентно застудяване, съобщи БТА.

Снежната буря Филомена, която предизвика обилни валежи в други райони, отне живота на трима души. Тази нощ се очакват минимални температури под минус 10 градуса в голяма част от вътрешността на Испания и те ще се задържат до четвъртък, съобщи испанската метеорологична агенция.

Снежната буря в Испания взе три жертви

Целта ни е да използваме всяка минута до понеделник, когато температурата ще спадне, за да почистим от сняг основните пътни артерии, преди снегът да се превърне в лед, обяви снощи кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда по телевизия "Секста". До края на следващата седмица придвижването в столицата, където снегът спря вчера следобед, ще е много затруднено, предупреди кметът.

В Мадрид бяха изпратени войници, за да почистят от сняг пистите на летището, което остава затворено поне до днес следобед, както и подстъпите до болници, които остават под натиск в условията на пандемията от COVID-19. Историческите снеговалежи, натрупали няколко десетки сантиметра снежна покривка, затрупаха в петък и събота Мадрид и част от Испания и парализираха комуникационните линии.

Според правителството, движението по над 700 пътища в страната тази сутрин остава спряно или нарушено, а влаковете от и до Мадрид са отменени до днес следобед. Бурята Филомена се насочи днес към регионите Каталуния и Арагон в североизточната част на страната, които бяха по-малко засегнати от снеговалежи отколкото централна Испания. Заради последиците от бурята, днес на летище Мадрид-Барахас са отменени около 100 полета, съобщи правителствената пресслужба.

Вчера са били отменени 381 полета, а около 20 са били пренасочени към други летища. В момента на терминал 1 и терминал 4 остават блокирани около 600 пътници, на които още в петък са раздадени одеала. Те получават и топли напитки. На пътниците е било предложено да бъдат настанени в хотели, но те са предпочели да изчакат на летището, посочва ТАСС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1166 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Румен Вълка

2021.01.10 | 14:42

1
Тъпаци, не могат ли да изчакат пролетта ами ще харчат отпуснатите им средства за чистене. Скоро няма да си купят Бугати Верион като мен. Обичам българите, те са моята златна мина.

Добави коментар

Водещи новини