Остри критики в медиите в Австрия срещу противниците на коронавирусни мерки

  • 09 януари 2021 07:47

  • 1251
  • 5
Остри критики в медиите в Австрия срещу противниците на коронавирусни мерки
© Gettyimages/архив

Днешното публикуване в два австрийска вестника на платена реклама от противници на коронавирусни мерки предизвика остри критики, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Високотиражните всекидневници "Йостерайх" и "Курир" приеха да публикуват на цяла страница "отворено писмо към правителството", в което се казва, че маските са вредни за здравето и че "задължителната ваксинация" не е била надеждно проверена.

Писмото е подписано от "извънпарламентарната анкетна комисия за коронавируса в Австрия", в която има юристи, лекари, учени и хора на изкуството и се позовава на неуточнени научни изследвания.

Множество научни текстове, напротив, твърдят, че носенето на маска помага за намаляване на риска от заразяване и че ваксините са надеждни, като приемането им продължава да е доброволно, отбелязва АФП.

Редакцията на в. "Йостерайх" уточни, че публикацията не отразява непременно нейната позиция, а тази на в. "Курир" съобщи, че е допуснала отвореното писмо след дебат в редколегията в името на свободата на словото, като същевременно на съседната страница дава думата на вирусоложка, която заявява, че маските са полезни.

Тези обяснения обаче не убедиха критиците.

"Значи може да се пусне невярна информация като реклама и това да се оправдае със свободата на словото. Такова нещо не е ставало досега", заяви главният редактор на седмичника "Фалтер" Флориан Кленк.

"Докато Фейсбук забранява дезинформацията, някога авторитетни печатни медии й дават убежище", каза професор Леонхард Добуш от университета в Инсбрук.

В Австрия, както в други страни, редовно се провеждат демонстрации на противници на коронавирусните ограничения, които изразяват съмнение, че пандемията е толкова тежка, колкото се съобщава. За 16 януари във Виена е планирана проява на коронаскептици, пояснява БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1251 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ВИРУС НЕМА...УМРЕЛИ ОТ НЕГО ИМА

2021.01.09 | 10:16

4
ТИЯ ДЕТО ГОРЯХА МАСКИ ПО ПЛОЩАДИТЕ, НА БЕГОМ СЕ ИЗНАСЯТ ПРИ ЛЕКАРИТЕ АКО ГИ ТРЕСНЕ КОВИТО....ЗАЩО ДОКТОРИТЕ ДА ИМ ПОМАГАТ ???

2021.01.09 | 11:06

5
Защото обичайно болните ходят при лекар, здравите на работа, а не стоят под карантина. Като има мерки и целия свят е затворен от една година, защо има вирус, болни и умрели? Кои са най-кресливи се видя през изминалата година, сега ще видим защо
ВИРУС НЕМА...УМРЕЛИ ОТ НЕГО ИМА

2021.01.09 | 10:15

3
ТЕ ТИЯ ДЕТО СА ПРОТИВ МЕРКИТЕ СРЕЩУ ВИРУСА СА НАЙ КРЕСЛИВИ...АМА АКО ГИ ТРЕСНЕ КОВИТО, ТИЧАТ ПРИ ЛЕКАРИТЕ ФА ГИ СПАСЯВАТ.......СПРАВКА: ГОШО ТЪПОТО

2021.01.09 | 08:49

2
Между другото трябва цялата шайка, разиграваща тоя театър да бъдете съдени по доста точки има за какво !
дойчезеле

2021.01.09 | 08:18

1
Аз не познавам човек, който вярва, че корона пандемията е естествен процес.

Добави коментар

Водещи новини