Австрийският външен министър осъди щурма на Капитолия

  • 08 януари 2021 15:08

  • 339
  • 0
Австрийският външен министър осъди щурма на Капитолия
© Getty Images/Guliver (архив)

В интервю, излъчено снощи по австрийската телевизия, министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг осъди нееднокатно щурма на Капитолия като нападение срещу демокрацията. Без да спомене името на Доналд Тръмп, Шаленберг осъди категорично поведението му. По думите му американският президент е "посял невероятен раздор" и "е преминал границите", за което "не може да се измъкне от отговорност".

Всичко по темата:
Размириците в Капитолия 207

Министърът се позова на видеопосланието на Тръмп, в което той нарече нападащите "много специални хора" и ги призова с думите "обичам ви, но си отидете вкъщи". Може да се каже, продължава Шаленберг, че той "с едната ръка уж се опитва да успокоява, а с другата налива масло в огъня".

Австрийският министър изрази голямото си доверие в издръжливостта на американските институции и в новоизбрания американски президент. В дългогодишната си политическа кариера, която съм наблюдавал, Джо Байдън е доказал, че може да действа отвъд партийните граници, заяви Шаленберг.

Привърженици на конспиративни теории и неонацисти - кои са хората, които щурмуваха Капитолия?

Според него Байдън и неговата вицепрезидентка Харис са изправени пред херкулесова задача. Не може да се изключи, че Тръмп ще продължи да налива масло в огъня, но американската демокрация е една от най-старите в света и ще преодолее и тази криза "в сътрудничество и партньрство и с нас", допълни Шаленберг и изрази радостта си от сътрудничеството с Байдън и неговия екип, тъй като "тонът ще е съвсем различен", особено що се отнася до сътрудничеството в международните организации, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини