Полша се бои от ново изтичане на лекари в чужбина насред пандемията

  • 05 януари 2021 14:15

  • 266
  • 1
Полша се бои от ново изтичане на лекари в чужбина насред пандемията
©

След като пандемията от новия коронавирус извади на показ отколешните недостатъци на слабо финансираната система на здравеопазване в Полша, централноевропейската страна се бои от ново изтичане на медицински мозъци и търси помощ от чужбина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32993

"Уморих се вечно да се боря със системата", каза Патриция Матчук, лекарка в една от педиатричните болници във Варшава и майка на три деца.

Тя е един от многото полски лекари, които обмислят да напуснат страната. По думите й безбройните организационни и финансови пречки принуждава нея и нейни колеги да се замислят дали да емигрират.

Поръчването на лекарства може да е проблем, болниците обикновено изпитват финансови затруднения, а пациентите не може да са сигурни, че ще получат болнично легло. Има и недостиг на лекари, медицински сестри и служители от "Спешна помощ", както и липса на обхватни профилактични програми, каза Матчук.

Над 50 000 са ваксинирани срещу COVID-19 в Полша

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Полша отделя за здравеопазване далеч по-малко от други европейски страни. През 2019 г. за този сектор са отивали 6,2 процента от БВП, което е два пункта под средната европейска стойност и далеч под харчените в най-голямата европейска икономика, Германия, 11,7 процента от БВП.

"Като лекари просто искаме да си изпълняваме задълженията добре, да лекуваме пациентите на ниво, което ни е познато от професионалната литература. Често обаче нямаме тази възможност. Трудно е да работиш, когато не можеш да изпълниш призванието си", каза Матчук.

Пандемията от новия коронавирус изкара наяве всички недостатъци на системата на здравеопазването в Полша, включително недостига на персонал, и допълнително влоши достъпа до медицински грижи за пациенти с други заболявания, заяви младата лекарка.

Тя посочи, че е бил отбелязан скок в смъртността през есента, по време на пика на заразени с новия коронавирус.

Между потвърждаването на първия случай на новия коронавирус в страната в началото на март и края на 2020 г. в Полша са починали около 400 000 души, което надхвърля със 70 000 души смъртността от същия период на 2019 г.

Ваксинацията срещу COVID-19 в Полша може да започне на 27 декември

Според официалните данни обаче на новия коронавирус се приписват малко под 29 000 от допълнителните смъртни случаи.

Сред множеството препятствия, които демотивират полските лекари да работят в страната си, е лошото отношение към тях, каза Бартош Космалски от дюселдорфската фирма Futur 1, която набира лекари за работа в Германия.

На обратната връзка от тях към висшестоящите им не се обръща внимание, професионалният им живот е зле организиран и те работят в система, която позволява на служителите да заобикалят правилата за работното време, каза той.

Според доклада на ОИСР за здравеопазването от 2020 г. един полски лекар е дал средно почти 3200 прегледа през 2018 г. За сравнение в Германия този показател е бил почти 2300, а в Швеция - 656.

Полша е също страната от ЕС с най-малко лекари на 100 000 жители: 238 през 2017 г.

Причината лекарите да напускат не е заплатите, подчерта Космалски.

Според говорителя на полската Висша лекарска камара (ВЛК) Рафал Холубицки по-високите заплати може да са били фактор при влизането на Полша в ЕС през 2004 г., когато разликите в заплащането са били много по-големи.

"По-важни са възможностите за професионално развитие, които дават западните страни. Полските лекари искат и да поддържат баланс между работата и свободното време и да имат време за нормален личен живот", каза Холубицки.

Матчук има подобно виждане за нещата. "Мисля за кариерата и професионалното си развитие, но и за бъдещето на децата си. Съчетаването на семейния живот с кариерата е от голямо значение за мен", каза тя.

Броят на издаваните от ВЛК "удостоверения за висока професионална репутация", които са нужни на лекарите за работа в друга страна от ЕС, бележи постепенен спад. През 2005 г., първата пълна година на членство в ЕС, са били издадени близо 2100, а през последните 11 месеца на 2020 г. само 460. Тази тенденция обаче може да се промени.

"Лекарите са все по-недоволни и разочаровани. Те няма да напуснат насред пандемията и да изоставят пациентите си, но в съсловието се споделя как все повече от тях обмислят този вариант щом положението се стабилизира", каза Холубицки.

Бартош Комалски потвърждава, че неговата фирма вижда нараснал интерес към услугите й. "Това е съществено нарастване спрямо 2019 г.", каза той.

След като пандемията извади на показ недостига от здравни работници в Полша, страната търси решение на изток, където работните условия за лекари са още-по-лоши. Тъкмо преди Нова година полският президент Анджей Дуда подписа закон за по-лесно признаване на лекарски дипломи от страни извън ЕС.

Компанията за намиране на висококвалифицирани специалисти Optimus Work Warszawa вече е получила над 500 кандидатури на желаещи да работят в Полша лекари. Около 80 процента от тях са от Украйна, а 20 процента от Беларус, каза собственикът на фирмата Кацпер Гоншеница-Бирцин.

Лекарите са изкушени от по-високото заплащане и възможността да работят с модерно оборудване, но има и политически мотиви: някои беларуски лекари се чувстват потискани от режима на Александър Лукашенко, казват представители на фирми за набиране на висококвалифицирани работници.

Улесняването на вноса на лекари от страни извън ЕС обаче поражда тревога в Полша.

Критериите за оценяване на квалификацията на тези лекари "са по-ниски отколкото за местни лекари, а степента на проверка на езиковите им умения също е недостатъчна", предупреди Рафал Холубицки.

"Това е обезпокоително, особено като се има предвид, че може да бъдат застрашени здравето и животът на нашите пациенти", отбеляза той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
266 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Коичу

2021.01.05 | 15:01

1
Ако не се научите да плащате няма да остане никои ще си бачкате сами и няма кого да крадете ще хвърляте по един цървул у комшията после ще ходите да си го взимате да сте на далавера

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини