Десетки изчезнаха при огромно свлачище в Норвегия, има отнесени къщи

  • 30 декември 2020 17:21

  • 7783
  • 2
Десетки изчезнаха при огромно свлачище в Норвегия, има отнесени къщи
© gettyimages

Десет души са ранени, като един от тях е в критично състояние, а за 21 души засега няма информация след голямо свличане на земна маса и кал в южния норвежки град Аск, което разруши над 12 сгради преди зазоряване днес, съобщи местната полиция, цитирана от БТА.

Градът се намира на около 30 км северно от столицата Осло и е център на община Йердрум.

Видеокадри показаха образувал се голям кратер с разрушени сгради, озовали се на дъното му. Други сгради буквално висят на ръба на кратера, като е запечатан мигът, в който една от тях също рухва. Над района кръжат хеликоптери, оглеждайки разрушените сгради в търсене на оцелели хора под развалините.

Проливни дъждове наводниха Словения и Хърватия

Около 700 души са евакуирани досега от района.

"Усетихме два мощни тласъка, които продължиха доста дълго, и си помислих, че чистят сняг или нещо подобно", разказа една от евакуираните пред радио Ен Ер Ка.

"После внезапно токът спря и съсед почука на вратата и каза, че трябва спешно да се евакуираме. Събудих трите си внучета и им казах бързо да се облекат", допълва тя. Липсващите засега хора са от домове в най-вътрешната част на свлачището, но не е ясно дали те са блокирани в жилищата, дали са били другаде по същото време или просто са успели да избягат навреме, казаха от полицията.

"Това е катастрофа", каза премиерът на Норвегия Ерна Сулберг пред репортери, след като посети района на бедствието. "Може да има блокирани вътре хора, но не можем и да бъдем сигурни, защото е времето на новогодишните празници, което значи, че хората може да са и другаде", добави тя.

Премиерката предупреди, че спасителните операции могат да отнемат дълго време, може би дни.

"Положението е все още толкова нестабилно, че е невъзможно да се предприемат някакви опити за спасяване, освен с хеликоптери", посочи Сулберг.

През последните дни в Южна Норвегия паднаха обилни валежи, които може би са предизвикали раздвижването на глинените пластове, предположи радио Ен Ер Ка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7783 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2020.12.30 | 18:51

1
Да са живи и здрави беее

2020.12.30 | 20:21

2
И за това Бойко е виновен!

Добави коментар

Водещи новини