Наблюдател на ООН по правата на човека призова Тръмп да помилва Джулиан Асандж

  • 22 декември 2020 20:26

  • 613
  • 0
Наблюдател на ООН по правата на човека призова Тръмп да помилва Джулиан Асандж
© Getty Images/Guliver (архив)

Висш експерт на ООН по правата на човека призова президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да помилва основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Нилс Мелцер, който осъществява наблюдение по целия свят за използването на изтезания и други нехуманни практики, излезе с отворено писмо до Тръмп преди очакваното на 4 януари решение на британския съд, което ще определи дали Асандж ще бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ.

Австралийският гражданин Асандж е държан в строго охранявания затвор "Белмарш" в Лондон. В САЩ е заплашен от максимална присъда до 175 години затвор по обвинение в публикуване на класифицирани материали за американските военни операции в Ирак и Афганистан, които разкриха военни престъпления, извършени от военнослужещи на Вашингтон.

"Господин президент, помилвайки г-н Асандж, Вие ще изпратите ясно послание за справедливост, истина и човечност към американския народ и към света", пише Мелцер. "Вие ще реабилитирате смел човек, търпял несправедливост, преследване и унижение в продължение на повече от десет години само защото е казал истината", посочва той.

Съд решава за екстрадицията на Джулиан Асандж

Зад решетките във Великобритания здравето на Асандж дотолкова се е влошило, че "сега животът му е застрашен", заяви Мелцер, швейцарски правозащитник и бивш представител на Червения кръст.

Мелцер посетил Асандж в затвора заедно с двама независими лекари. Наблюдателят на ООН каза, че австралиецът страда от респираторно заболяване, което го излага на опасност по отношение на COVID-19, от който наскоро в затвора "Белмарш" е възникнало огнище на зараза. 

Последвайте канала на

Novini.bg
613 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини