Франция може да изисква тестове за френските граждани, които искат да се приберат от Великобритания

  • 21 декември 2020 18:06

  • 759
  • 0
Франция може да изисква тестове за френските граждани, които искат да се приберат от Великобритания
© gettyimages

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на каза днес на видеоконферентно правителствено заседание, че Франция може да въведе "системни тестове" като условие за връщането на френски граждани от Великобритания за празниците, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Макрон, който също е заразен и който е в стабилно състояние, работи дистанционно от Елисейския дворец, докато се възстановява. Той заяви, че "проблематичната вирусна мутация", установена в Южна Англия, е накарала британските власти да "вземат извънредни решения в събота и да ускорят налагането на затваряния и ограничения".

Какво е състоянието на заразения с коронавирус Макрон?

Франция спря до сряда всички пътувания и превози на товари от Великобритания. Макрон потвърди, че може да се изискват PCR-тестове за френските граждани, които искат да се върнат на родна земя. По думите му властите може да поискат представяне на отрицателни PCR-тестове при пристигане във Франция.

Говорителят на френското правителство Габриел Атал каза пред репортери след заседанието, че "определен брой вирусни щамове се анализират постоянно" от френски учени. "Разновидността, установена във Великобритания, не е открита във Франция през последните дни, но това очевидно не значи, че тя не се разпространява в нашата страна", заяви той. "Напълно възможно е тя да се разпространява във Франция", каза Атал.

Говорителят защити решението на Франция да затвори границата си с Великобритания, като каза, че целта на 48-часовата мярка е да се даде достатъчно време за преговори в Европа. По думите му се очаква ваксинацията във Франция да започне до неделя. Той потвърди, че първо ще бъдат ваксинирани обитателите на домовете за възрастни хора.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини