Трети локдаун в Австрия

  • 18 декември 2020 20:06

  • 2299
  • 1
Трети локдаун в Австрия
© pixabay

Австрийското правителство обяви нови мерки за овладяване на пандемията. На пресконференция федералният канцлер Себастиан Курц съобщи, че след продължителни разисквания е било решено на 26 декември в страната да се въведе трети локдаун, който ще продължи до 18 януари. Това се налага заради все още високия брой на новозаразените и прогнозата за тежка вълна от нови инфекции в Европа поради по-слабата имунна система през зимните месеци и ниските температури.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Целта е да се запази пониженият брой на новозаразените. За коледните празници остават вече обявените мерки - разрешено е събирането на максимум 10 възрастни от 10 домакинства. През тези два дни се премахва вечерният час, който сега е в сила от 20 ч. до 6 сутринта. След като минат коледните празници, до 18 януари ще бъде затворена търговската мрежа с изключение на хранителните магазини и аптеките.

Австрия удължава карантината до 18 януари

Заведенията за обществено хранене ще останат затворени, услугите също ще затворят врати, обучението през седмицата 11 - 15 януари ще е дистанционно. Ограниченията за излизане от дома ще важат за цялото денонощие, като изключения ще се правят по четири важни причини - отиване на работа, оказване на помощ на хора в нужда, за пазаруване или кратка разходка. Няколко дни преди 18 януари населението ще бъде тествано безплатно. Ще влезе в сила непряко задължително тестване - който откаже да се тества, ще остане още една седмица под домашна карантина.

От 18 януари ще започне редовното седмично тестване на определени професионални групи. Желанието на правителство е да бъдат отворени отново туристическите обекти и културните институции, но само за хора, които са се тествали. Правителството смята, че тези мерки са единственият начин за постепенно връщане към нормален живот при възможно най-малка опасност от зараза, което да позволи поддържане на ниски нива на заразени до постепенното ваксиниране на населението, което започва на 27 декември.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
2299 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мери

2020.12.19 | 05:55

1
Тея имат Лоукдаун и в главите.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини