Европейският съд постанови, че Унгария е нарушила европейското право

  • 17 декември 2020 17:04

  • 885
  • 4
Европейският съд постанови, че Унгария е нарушила европейското право
© Getty images

Върховната съдебна инстанция на ЕС постанови, че Унгария не е спазила европейското право, защото не е предоставила възможност на нелегалните мигранти, които не е допуснала да влязат на нейна територия, да кандидатстват за убежище и ги е задържала незаконно в "транзитни зони" по границата си със Сърбия, предаде Асошиейтед прес.

Европейският съд посочи в решението си, че "Унгария не е изпълнила задължението си да осигури на практика достъп до процедурата за предоставяне на международна закрила" на тези хора и по този начин ги е оставила "без реална възможност да подадат заявление" за бежански статут, предаде БТА.

Наказват евродепутат от партията на Виктор Орбан

Европейската комисия даде на съд Унгария заради закон, приет от Будапеща през 2015 г., когато в Европа влязоха над 1 милион мигранти, повечето от които бяха бежанци от Сирия и Ирак, пристигнали първоначално в Гърция с намерение да търсят убежище в Германия и Скандинавия.


Десетки хиляди от тях поеха по така наречения балкански път. Унгарското правителство, което е противник на миграцията, издигна огради с бодлива тел, за да не ги пусне в страната, и с мотива за "създала се заради масовата миграция кризисна обстановка" разшири използването на правни изключения, за да обособи две транзитни зони, в които бяха държани мигрантите.


Според комисията влизащите в Унгария хора са били принудително отвеждани там, системно са били задържани и им е било отказвано правото да кандидатстват за международна закрила. В решението си Европейският съд, чието седалище е в Люксембург, посочи, че правото на хората да кандидатстват за убежище е "съществена стъпка" за предоставяне на убежище на тези, които бягат заради заплаха за живота и сигурността си, и че държавите членки на ЕС не могат неоснователно да бавят прилагането му.

"Държавите членки трябва да направят така, че засегнатите лица да могат да подадат заявление, включително и на границите, веднага щом декларират желание да го направят", заяви съдът.

Съдът допълни, че решението на Унгария да държи част от хората в транзитните зони (които впоследствие бяха премахнати), докато се разглеждат молбите им за убежище, "представлява задържане". Унгария възприе много строг подход по въпроса за миграция и заяви, че националните държави трябва да имат контрол върху границите си. Премиерът Виктор Орбан неведнъж е казвал, че мигрантите от Близкия изток и Африка не бива да бъдат пускани в страната, за да се запази християнският характер на нейната култура.

Последвайте канала на

Novini.bg
885 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.12.17 | 17:24

1
ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ ГЕРМАНЦИТЕ ЩЕ МУ ПРЪДНАТ НА ОРБАН НА ДЕДОВИЯ.
бобъра

2020.12.17 | 18:41

4
Дръж се Унгарецо, като много ти нареждат, бягай от тех. Далеч от началниците в ЕС. Така правят Англичаните.

2020.12.17 | 17:29

3
Прави са унгарците! Бежанците не всички са сирийци и не всички бягат от войната. А като свърши войната, както всички се похвалиха, че са победили Ислямска държава някой мисли ли да се връща. И аз така си помислих.
име

2020.12.17 | 17:26

2
още един пирон в ковчега на този либерален ес.

Добави коментар

Водещи новини