Още по-строги мерки в Германия от 16 декември

  • 16 декември 2020 11:44

  • 6601
  • 4
Още по-строги мерки в Германия от 16 декември
© Getty images

Ситуацията никога не е била по-тревожна от сега. Броят на починалите достигна близо 1000 души. Германия е в нов тежък локдаун от днес, 16 декември. Меките мерки от началото на ноември не дадоха никакъв резултат.

Броят на починалите с коронавирус през последното денонощие се увеличи до близо 1000 души. "Ситуацията никога досега не е била толкова сериозна", каза на пресконференция директорът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер. "Сега виждаме резултата от безгрижието на някои хора, за който други хора плащат висока цена", каза още Вилер и отправи настойчив апел за ограничаване на контактите само до крайно необходимите. 

Броят на инфекциите в Германия също продължава да расте. За последното денонощие те са вече близо 30 000. Стана ясно, че меките ограничения, приети в началото на ноември, не дават резултат. Затова от днес, 16 декември, Германия излиза в нов тежък локдаун.

Какви са новите правила

Повечето магазини, с изключение на тези, които продават стоки от първа необходимост, се затварят от днес (16 декември) до 10 януари. Учениците минават на дистанционно обучение.

Споразумението за това бе постигнато на среща между канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на 16-те федерални провинции.

Основното: магазините затварят, с изключение на тези за хранителни продукти и напитки, аптеки, оптики и дрогерии, бензиностанции, авторемонтни работилници, банки и пощенски филиали. Разрешена остава и продажбата на коледни елхи. На фризьорските салони и козметичните студия обаче се налага да преустановят работа.

Училищата и детските градини се затварят до 10 януари. На родителите ще бъдат създадени допълнителни възможности да вземат платен отпуск за този период.

За Коледа ще е е разрешено едно семейство да покани до четирима души от друго семейство, но в случая става дума само за близки роднини. Извън коледните празници е разрешено събирането само на до петима души, така ще е и по Нова година. Когато ще е и тихо - забранява се изрично продажбата и използването на фойерверки. За времето от 16-и декември до 10-и януари се забраняват събиранията и консумацията на алкохол на открито.

Ръст на починалите от COVID-19 в Германия

Освен това за периода на локдауна гражданите на Федералната република би трябвало да се откажат от всички незадължителни пътувания в страната и в чужбина.

Финансова подкрепа за фирмите

Засегнатите от локдауна фирми и предприемачи ще продължат да получават финансова подкрепа от държавата.

Следващата среща на канцлерката с министър-председателите на провинциите ще се състои на пети януари 2021 - за обсъждане на постигнатото и непостигнатото в резултат от мерките.

Последвайте канала на

Дойче веле
6601 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
бобъра

2020.12.16 | 20:18

3
Каквото щете правете, дреме му на вируса. "Взима"си недоказани жертви при ковитни, а доказани, но изоставени от здравеопазването с хронични болести други жертви. Така че файдата от вируса е двойна. Защото "хуманно" ще се намали броя на населението. Победата е постигната, но" борбата" ще продължи дълго, трябва да умрат повече хора, земята е пренаселена...Вярвайте, изпълнявайте и мрете.

2020.12.17 | 16:09

4
правилно
Какво

2020.12.16 | 15:08

2
‘ Когато ще е и тихо - забранява се изрично продажбата и използването на фойерверки.’ - защо? Да не ни чуе вирусът ли?

2020.12.16 | 12:25

1
smeshnici nikoi do sega ne se e preboril sas biologicnoto orajie sas koto ste zarazeni I vie hermafroditite I pederasite niama da se spravite.

Добави коментар

Водещи новини