ЕС и НАТО задълбочават сътрудничеството за повече сигурност

  • 15 декември 2020 14:22

  • 241
  • 0
ЕС и НАТО задълбочават сътрудничеството за повече сигурност
© gettyimages

За пръв път в историята днес генерален секретар на НАТО участва в седмичното заседание на Европейската комисия, съобщиха преди началото на работната среща председателят на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е при посрещането на ръководителя на пакта Йенс Столтенберг.

Тя отбеляза, че еврокомисарите и генералният секретар ще обсъдят възможностите за допълнително задълбочаване на сътрудничеството между двете организации. По нейните думи разговорът ще засегне противодействието на дезинформацията, изграждането и защитата на важна инфраструктура, киберсигурността и развитието на далекосъобщителните мрежи, опазването на околната среда и възхода на новите технологии.

ЕС постигна споразумение за своя първи фонд за отбрана

Вече се наблюдават геополитическите последици от измененията в природата, заяви Фон дер Лайен. Много проекти, подкрепени от бюджета на ЕС, се отнасят до сигурността, отбеляза тя.

Столтенберг посочи, че ЕС и НАТО взаимодействат по въпросите на развитието на инфраструктура, пригодна за нуждите на отбраната, в противодействието на дезинформацията, по темата за отношенията с Турция и в областта на миграцията. По неговите думи е възможно двете ограгиназии да разгърнат допълнително общата си дейност в полето на киберсигурността.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини