Ново нарастване на британската безработица

15 декември 2020 10:46

Ново нарастване на британската безработица
© Pixabay
323 0

Нивото на безработица във Великобритания нарасна през трите месеца до октомври до близо 4-годишен връх, докато съкращенията достигнаха пореден рекорден брой, тъй като компаниите на острова се подготвяха за края на правителствената програма в подкрепа на работните места, която програма обаче беше удължена впоследствие и за наближаващата 2021 година, предаде БНР.

Това показват данни на официалната британска статистика ONS, които са пореден сигнал за влошаване на британския трудов пазар още преди въведения през ноември нови локдаун в страната, целящ да ограничи силната втора вълна на коронавирусна пандемия.

През трите месеца до края на октомври безработица в Обединеното кралство се повиши до 4,9% от 4,8% през третото тримесечие на годината, като това е най-високото ниво от ноември 2016 година, но при очакванията на финансовите пазари за още по-солиден ръст до 5,1 на сто.

Безработицата в САЩ през ноември падна до 6,7%

В същото време нивото на заетост продължи да се понижава, достигайки през периода август - октомври 75,2% спрямо 75,3% през третото тримесечие и с 0,9 процентни пункта под нивото на заетост точно преди година.

Според ONS съкращенията през трите месеца до октомври включително се увеличиха с цели 217 хиляди, достигайки рекордните 370 хиляди. Исковете за обезщетения при безработица се увеличиха през ноември с 64 300 спрямо предходния месец.

Нивото на трудова заетост намалява от началото на пандемията от коронавирус, докато безработицата продължава да се увеличава, въпреки че през последните месеци броят на хората, временно отсъстващи от работа, спадна от пиковете, достигнати през април и май (по време на първата вълна на пандемията и въведената първа национална карантина).

В същото време средните доходи, включително с бонусите, се увеличиха с 2,7% на годишна база, докато заплатите без бонусите нараснаха с 2,8 на сто.

Преди време Английската централна банка прогнозира, че равнището на безработица във Великобритания ще достигне 6,3% до края на тази година, след което ще удари връх от близо 8% през второто тримесечие на следващата година. "Като цяло виждаме продължаване на последните тенденции, с по-нататъшно отслабване на пазара на труда“, каза директорът по икономическа статистика на ONS Дарън Морган.

През по-голямата част от периода, обхванат от публикуваните днес данни, финансовият министър на Великобритания Риши Сунак отхвърляше призивите за разширяване на обхвата на държавната схема за запазване на работните места след планираното изтичане на тази помощ на 31-ви октомври, пораждайки по този начин опасения от ускоряване на загубите на работни места.

С оглед обаче на силната втора коронавирусна вълна, която удари Обединеното кралство, Сунак беше принуден да обяви в последния момент едномесечно удължаване на схемата за запазване на заетостта, след което удължи нейното действие до края на март 2021 г.

Novini.bg
323 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар