Германският здравен министър призова ЕС да одобри по-бързо ваксина срещу COVID-19

14 декември 2020 17:26

Германският здравен министър призова ЕС да одобри по-бързо ваксина срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)
649 0

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан поиска регулаторна агенция на ЕС да работи по-бързо за одобряването на ваксина срещу коронавируса и да сложи край на страданието на континента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23514

Снощи, в израз на нетърпение, Шпан заяви в Туитър, че Германия, която разкри повече от 400 центъра за ваксинация и задейства около 10 000 лекари и здравни работници за незабавно започване на масова ваксинация, е възпрепятствана от липсата на регулаторно разрешение.

Това недоволство допълнително се подхранва и от факта, че разработената от германската компания "Бионтех" и американската "Пфайзер" ваксина получи позволение за употреба във Великобритания, САЩ, Канада и други страни. Тя обаче все още чака одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и поради това още не може да бъде прилагана нито в Германия, нито в която и да било друга от 27-те държави членки на ЕС.

ЕМА има насрочено за 29 декември заседание по въпроса за ваксините, но според Шпан оценката и одобряването на ваксината "Пфайзер"/"Бионтех" трябва да стане "възможно най-бързо".

"Тук става дума и за доверието на гражданите в способностите на ЕС да действа. Всеки един ден по-ранно ваксиниране намалява страданието и предпазва тези, които са най-уязвими", написа германският здравен министър.

Шпан по-рано е казвал, че минаването през одобрението на ЕМА е правилният път.

В отговор Европейската агенция по лекарствата каза, че работи денонощно, за да одобри първата ваксина в ЕС срещу коронавируса.

Германия създава санитарен резерв за спешни действия в случай на бъдещи пандемии

Американската компания "Модерна" пък изрази очакване ЕМА да одобри нейната ваксина на 12 януари.

Днес германското министерство на здравеопазването обяви готовност през януари в страната да бъдат поставени между 3 и 4 милиона дози от ваксината на "Бионтех". Ведомството допълни, че очакванията са за първото тримесечие на 2021 г. общият брой на дозите да достигне поне 11 милиона.

На този фон, в навечерието на задаващото се по-строго затваряне на Германия, други представители на властите там призоваха германците да се въздържат от предколедно пазаруване.

Вчера германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и премиерите на 16-те провинции на Германия се споразумяха да затегнат противоепидемичните мерки от сряда и този по-строг режим да остане в сила до 10 януари, за да се спре експоненциалното увеличение на случаите на COVID-19. Меркел заяви, че наложените през ноември съществуващи карантинни ограничения не са довели до осезаем спад в броя на новозаразените.

През последните седмици Германия отчита рекорди в броя на новите инфекции и починалите. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23514

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
649 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини