Полша глоби верига супермаркети, печелела нечестно от доставчици

14 декември 2020 14:36

Полша глоби верига супермаркети, печелела нечестно от доставчици
© Pixabay
479 0

Полският антимонополен орган наложи глоба от 723 милиона злоти ($197,94 млн.) на собственика на най-голямата верига супермаркети в страната "Бедронка", тъй като нечестно си увеличавала печалбите за сметка на нейни доставчици, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Доставчиците само били уведомявани за изискваните намаления след подписването на договорите, осъществяването на доставките и плащанията. Според антимонополния орган UOKiK това е нарушение на добрите практики и правните изисквания.

"Това води до неочаквано намаляване на цените на доставчиците, спад в печалбата и маржа, с което бизнес планирането се прави по-трудно", се посочва още в изявлението, поместено на сайта на UOKiK.

Полска държавна компания придоби голяма част от регионалните вестници

"Жеронимо Мартинс Полска" спечелила над 600 милиона злоти от спорни практики през последните три години, посочва UOKiK, като тези практики засегнали над 200 компании, повечето от които доставчици на плодове и зеленчуци.

Веригата "Бедронка", която е собственост на клон в Полша на португалската "Жеронимо Мартинс", не отговаря за сега на искането за коментар, посочва Ройтерс.

Novini.bg
479 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини