Германия отново ще експулсира сирийци в страната им

11 декември 2020 13:43

Германия отново ще експулсира сирийци в страната им
© Getty Images/Guliver
1049 4

От януари 2021 г. Германия отново ще разрешава в зависимост от случая експулсирането на сирийци, смятани за "опасни", в родната им страна, въпреки критиките от страна на сдружения за подпомагане на мигранти. Това съобщи днес германското вътрешно министерство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 259

"Всеки, който извършва тежки престъпления или с терористични намерения смята да причини тежки щети на нашата държава и население, трябва да напусне страната ни", заяви пред журналисти Ханс-Георг Енгелке, държавен секретар към вътрешното ведомство.

"Германия не бива да става убежище за опасни хора или големи престъпници", добави той и уточни, че мярката може да засегне около 90 души, регистрирани като ислямистки активисти.

На практика обаче експулсирания в тази страна, обхваната от война, трудно може да бъдат осъществени, доколкото Берлин вече не поддържа дипломатически отношения с Дамаск. И дори германското външно министерство преценява ситуацията там като нестабилна, посочва АФП.

Все пак решението, взето по инициатива на ръководствата на консервативни региони, спадащи към политическото семейство на канцлерката Ангела Меркел, разбива досегашно табу в Германия, отворила още от 2015 г. широко вратите си за сирийски бежанци, търсещи спасение от мизерията и от войната.

Вземайки това решение, Германия се откроява сред другите членки на ЕС и "няма защо да се гордее с това", коментира социалдемократът Борис Писториус, вътрешен министър на провинция Долна Саксония.

Близо 790 000 сирийци е посрещнала Германия за десет години, откакто съществува най-голямата вече сирийска общност в Европа.

Кандидатствалите за убежище в Европа са се увеличили миналата година

От 2012 г. в Германия бе в сила мораториум върху експулсиранията за Сирия поради кръвопролитния конфликт, взел вече над 380 000 жертви, прокудил милиони от домовете им и превърнал страната в развалини, отбелязва агенцията.

Въпросът за експулсиранията бе повдигнат отново през ноември от вътрешния министър консерватор Хорст Зеехофер, след като турист бе убит с нож в Дрезден от сириец, близък до ислямистките среди.

Консерваторите успяха да наложат мнението си въпреки протестите на левите партии и на хуманитарни сдружения.

Новото решение е "срам за правовата държава и е извънредно безотговорно", заяви асоциацията за подпомагане на мигрантите "Про-Азил" и обвини консервативното държавно ръководство, че иска да си върне гласовете на "избирателите популисти от десницата".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 259
Novini.bg
1049 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
Българогерманец

2020.12.11 | 14:14

1
ДРУГИТЕ ЧЕРНИ МАЙМУНИ, КОИТО ЗАЛЯХА ГЕРМАНИЯ К О Г А ???
Откачалки

2020.12.12 | 14:43

4
прави са си хората.. Ама да му мислят нашите, Жената децата и той

2020.12.11 | 14:46

2
за черните маймуни незнам,но ако вратата се "отвори" заради сирийците. Следващите са българските маймуни, а българогерманските шимпанзета може да са във следващия вагон....
Я па Я

2020.12.11 | 20:18

3
Кой ги покани ,да си им бере гайлето,и си ги връщайте от където са дошли,а не мислете да ни ги пращате...Достатъчни са ни новобългарите!

Добави коментар

Водещи новини