Британски вестници: Борис Джонсън пак се върна с празни ръце от Брюксел

  • 10 декември 2020 08:57

  • 1049
  • 2
Британски вестници: Борис Джонсън пак се върна с празни ръце от Брюксел
© Getty Images/Guliver

Поредният провал на усилията за постигане на търговско споразумение, което да уреди отношенията между ЕС и Великобритания след окончателното излизане на Обединеното кралство от общността на 31 декември, е тема номер 1 на британските вестници тази сутрин, предава БТА.

Техните пратеници в Брюксел следяха до късно след полунощ хода на обявените като "решителни" разговори между председателката на Еврокомисията Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и британския премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е. "Остават значителни различия (между двамата) след брюкселската вечеря", пише още в заглавието си лондонският "Гардиън". Като отбелязва, че 3-часовите пазарлъци, по думите на участниците в тях, са били "оживени и откровени", вестникът посочва и единственият конкретен резултат - съгласието на двамата, че споразумение за Брекзит трябва да бъде постигнато до неделя, или няма изобщо да има споразумение. 

Лондон и Брюксел не се споразумяха при търговски преговори

Цитират се и думите на Фон дер Лайен: "Всеки от нас разбира позицията на другия, и тези позиции остават силно раздалечени. Преговорните екипи трябва незабавно да се срещнат и да се опитат да решат тези въпроси. Ще вземем решение (за съдбата на преговорите) до края на уикенда."

Според източници от ЕС, цитирани от "Гардиън", макар различията да са наистина дълбоки, двете страни все още вярват, че споразумение е възможно. Джонсън казал на председателката на Еврокомисията, че не може да приеме условия в един договор, който би подчинил Великобритания на правилата на ЕС. Според същите източници Брюксел възнамерява "много скоро" да обяви своите спешни планове в случай, че не се постигне споразумение, "за да могат самолетите да летят и да се защитят границите, ако преговорите се провалят безвъзвратно".

А според високопоставен източник от Даунинг стрийт 10 "оставащите различия между двете страни наистина са много големи и все още е неясно дали могат да бъдат преодолени".

"Премиерът не иска да остави нито един неизпробван път към евентуално споразумение", казал източникът от премиерската канцелария, цитиран от вестника.

Борис Джонсън пристигна в Брюксел за среща с председателката на ЕК

А по-рано вчера лидерите на ЕС съобщили на своите парламенти, че преговорите са на ръба на провала. Това потвърдил и ирландският премиер Михол Мартин пред парламента в Дъблин, добавя "Гардиън".

Още по-красноречиво е заглавието на електронния вестник "Индипендънт": "Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е не успя да изтръгне отстъпки за Брекзит след 3-часови разговори лице в лице в Брюксел", и добавя, че "премиерът се връща от разговорите си в централата на ЕС с празни ръце" въпреки надеждите, че е отишъл в Брюксел "да подготви почвата за компромис точно преди днешната среща на върха на лидерите на ЕС".

"Индипендънт" добавя и съобщението от служители на ЕС, че след провала на снощната среща " дори се изключват всякакви дискусии относно Брекзит на днешния съмит на Евросъюза, защото лидерите не искали да бъдат въвлечени в безсмислен дебат, а имали да решават и други по-важни проблеми.

Вестникът припомня предупреждението, направено часове по-рано от германската канцлерка Ангела Меркел, позволила си необичайна публична намеса в темата за Брекзит, като каза, че тя не може да приеме предложенията на Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е.

ЕК заяви, че преговорите с Лондон може да продължат и догодина

В сградата на Европейската комисия Джонсън и Фон дер Лайен се съгласиха само, че до неделя трябва да се вземе "твърдо решение" дали да бъде сложен край на преговорите, подчертава "Индипендънт" и добавя, че вече има натиск от някои страни членки да се задействат извънредните планове за намаляване на щетите от излизане на Лондон без споразумение от единния пазар.

Преговорите са все още в задънена улица по вечната тема за риболовните права за корабите на ЕС, за степента, до която Лондон ще се съобразява с нормите на ЕС след излизането от единния пазар, и за начините за контрол върху евентуалното споразумение. Меркел каза пред депутатите в Бундестага вчера, че Брюксел не трябва да смекчава позициите си по въпроса за бъдещите "правила на играта", защото "в противен случай ще възникнат нечестни условия за конкуренция, което ние не можем да искаме от нашите компании", посочва вестникът.

Британската лира поевтинява с над 1% заради опасения за Брекзит без сделка

Добавяйки, че "все още има шанс за споразумение", Меркел предупреди: "Едно нещо е ясно: честните правила на вътрешния пазар (на ЕС) трябва да бъдат запазени. Ако британската страна постави условия, които ние не можем да приемем, готови сме да поемем пътя на Брекзит без споразумение", цитира "Индипендънт".

Вестникът цитира и източник от ЕС, запознат с мисленето на съюзниците на френския президент Еманюел Макрон в Брюксел по въпроса. Според тях Франция е сред страните, които все по-настоятелно настояват да се сложи край на блъфирането на Лондон и да се приеме, че сделка няма да има, въпреки възможните икономически щети. В тази връзка се засилвали гласовете да се остави решаването на тези въпроси "със свеж поглед" за догодина. "Това би било по-добре, отколкото да бъдем блокирани с едно лошо споразумение... и да се разправяме със сърдити рибари за 20 или 30 години напред", смятали вече мнозина в Брюксел, според "Индипендънт".

Последвайте канала на

Novini.bg
1049 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.12.10 | 17:11

2
Скиваш ли джамека е брониран
тия

2020.12.10 | 11:13

1
тия тарикати искат да еб@т дявола у въздуха.

Добави коментар

Водещи новини