Европейският съвет ще обсъди бюджета на ЕС, пандемията и отношенията с Турция

10 декември 2020 06:57

Европейският съвет ще обсъди бюджета на ЕС, пандемията и отношенията с Турция
© getty images
377 1

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС се събират днес в Брюксел за последната за годината редовна среща.

Дневният ред предвижда тази вечер те да потърсят изход от трудностите за приемането на бюджета на ЕС до 2027 г. заради възраженията на Унгария и Полша срещу въвеждане на правило за обвързване на бюджетните разходи със състоянието на законността. В навечерието на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в изпрати писмо до участниците в срещата, в което изрази увереност, че решение ще се постигне.

Също довечера се очаква Европейският съвет да удължи санкциите срещу Русия и да обсъди въвеждането на санкции срещу Турция. Предвижда се разглеждане на предложението за повишаване на целите до 2030 г. за по-природосъобразна икономика, както и на съгласуваността на действията за овладяване на пандемията от ковид, включително с осигуряването на ваксини и с противодействие на дезинформацията срещу имунизирането.

Лондон и Брюксел не се споразумяха при търговски преговори

Утре Европейският съвет ще разисква въпросите за сигурността и тероризма, и отношенията с южните съседи на ЕС. Очаква се Европейската комисия да представи данни за хода на преговорите за сключване на търговско споразумение с Великобритания.

Участниците ще разговарят за бъдещите отношения в САЩ в светлината на отминалите президентски избори. След изборите можем да пристъпим към силно равностойно сътрудничество с Вашингтон, се отбелязва в писмото на Мишел.

Novini.bg
377 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.10 | 07:51

1
Ще ги ОБСЪДИ или вече всичко е решено, защото виждаме в залата няма НИКОЙ?!

Добави коментар

Водещи новини