Меркел: Трябва да затворим магазините след Коледа до 10 януари

09 декември 2020 13:30

Меркел: Трябва да затворим магазините след Коледа до 10 януари
© Gettyimages/архив
649 0

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се заяви в сряда, че е съгласна с препоръките за затваряне на магазините в страна след Коледа до 10 януари догодина и се противопостави на отварянето на хотелите, така че семействата да могат да се срещат едно с друго през ваканционния период, предаде БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23514

Говорейки в долната камара на парламента - Бундестага, Меркел каза, че опитът показва, че втората вълна на пандемия е по-трудна от първата, като добави, че в Германия все още има твърде много хора, заразени с коронавирус, съобщава Ройтерс.

Меркел отново е №1 в класацията на "Форбс" на най-влиятелните жени в света

Тя посочи, че хората в Германия не са намалили контактите си в достатъчна степен, след като от 2 ноември в страната беше въведен частичен локдаун в опит да се ограничи разпространението на коронавируса, оставяйки отворени само училищата и магазините.

В тази връзка Меркел подчерта, че би предприела всички възможни стъпки, за да запази отворени училищата и детските градини.

Немският канцлeр предупреди, че ваксинацията срещу COVID-19 не може да доведе до "голяма промяна в хода на пандемията" през първите три месеца на 2021 година, тъй като няма да могат да може да бъде осъществена имунизация на достатъчен брой хора.

По време на обръщението си пред Бундестаг тя отбеляза, че на ваксинацията трябва да се разглежда като на важна стъпка, тъй като тя ще намали броя на смъртните случаи в следствие на коронавируса, което само по себе си представлява "голяма победа".

Според нея пандемията от COVID-19 променя баланса на световната икономика, като много страни бележат икономически спад поради коронавирусната криза. "Най-устойчиви са икономиките, които успяха да овладеят пандемията", посочи тя пред немските депутати.

Относно въпроса за Брекзит, Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се заяви, че Европейският съюз и Великобритания все още могат да постигнат споразумение за търговска сделка, но добави, че не може да гарантира, че ще бъде постигнат пробив на срещата на върха на ЕС този четвъртък.

Двете страни все още трябва да разрешат въпроса за равнопоставеността, каза Меркел и добави, че е от решаващо значение за Великобритания и ЕС е да поддържат равноправни условия за бъдещето.

По отношение на бюджета на ЕС, немският канцлер каза, че съюзът търси начин да отмени бюджетното вето на Унгария и Полша, като същевременно запази механизма за върховенство на закона.

Варшава и Будапеща, които са под наблюдението на ЕС за подриване на съдебната и медийната независимост, блокират бюджета на съюз за 2021-2027 г. и европейския фонд за възстановяване от коронавирусната криза , тъй като се противопоставят на обвързването на отпусканите средства със зачитането на върховенството на закона и на демократичните норми.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23514

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
649 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини