В Стокхолм започва седмицата на нобеловите тържества

  • 05 декември 2020 14:18

  • 317
  • 0
В Стокхолм започва седмицата на нобеловите тържества
© Pixabay

Седмицата на нобеловите лауреати, която ще почете тазгодишните носители на най-известната научна награда в света, започва днес в Стокхолм, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Поради пандемията тази година нобеловата седмица ще бъде най-необичайната в историята на наградите. Повечето от събитията в нея ще се провеждат онлайн. 

"Тази година е особено важно да отдадем почит на науката, литературата и усилията за поддържане на мира по време на нобеловата седмица. Преконфигурирахме програмата си, за да можем безопасно да почитаме лауреатите в техните страни. Също така ще предоставим на хората по целия свят много възможности да се насладят на лекции, церемонии по награждаване, концерти, изложби и вдъхновяващи разговори в ефир и телевизионни програми", заяви Ларс Хайкенстен, главен изпълнителен директор на Нобеловата фондация.

Факти за Нобеловата награда за мир

Общо 11 души и една организация ще получат наградата тази година. Наградата за мир, според волята на Алфред Нобел, се присъжда в Осло. Норвежкият Нобелов комитет я присъди на Световната програма на ООН по прехраната за "усилия за борба с глада, за приноса й към мира в конфликтните зони и за това, че действа като водеща сила, за да предотврати използването на глада като оръжие за война и конфликт".

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2020 г. бе присъдена на двама американски молекулярни биолози - Харви Олтър и Чарлз Райс, както и на британеца Майкъл Хоутън за откриването на вируса на хепатит С.

Британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец спечелиха Нобелова награда за физика за изследвания, свързани с черните дупки.

Наградата за химия за 2020 г. бе присъдена на французойката Еманюел Шарпантие и американката Дженифър Даудна за разработване на метод за редактиране на генома с генните ножици CRISPR /Cas9 (КРИСПР/Кас9).

Наградата за литература ще получи американската поетеса Луиз Глюк за "безпогрешния поетичен глас, който със строга красота прави индивидуалното съществуване универсално".

Нобелова награда за икономика за 2020-а спечелиха Пол Милгръм и Робърт Уилсън за подобрения в теорията на търговете и откриване на нови формати на търгове.

Американци са носители на Нобела за икономика

В чест на лауреатите в шведската столица от днес светлинни инсталации ще бъдат включени на 15 места в града, включително пред кметството, филхармонията, драматичния театър, националния и нобеловия музей.

Домакин на лекциите на нобеловите лауреати на 7 и 8 декември ще бъде интернет, както и на пресконференции и дискусии.

Нобеловият концерт от Московската филхармония с участието на пианиста Игор Левит ще бъде излъчен за първи път на живо на 8 декември.

През тази уникална година в историята на Нобеловата награда всички лауреати ще получат медали и грамоти на 8 декември в своите държави - Германия, Великобритания и САЩ в сътрудничество с шведските дипломатически мисии.

Нобеловата награда за мир ще бъде връчена на ръководителя на Програмата на ООН по прехраната Дейвид Бийзли в Рим.

Тържествените презентации ще бъдат записани на видео и ще станат част от телевизионните програми на 10 декември, предавани от шведския телевизионен канал Ес Те Ве и норвежката ТВ Ер Ко.

Церемонията по награждаването ще бъде излъчена на 10 декември, деня на смъртта на Нобел, от кметството на Стокхолм и университета в Осло, само с малка публика.

Паричният компонент на Нобеловата награда във всяка категория тази година е нараснал с 1 милион и е равен на 10 милиона крони (1,18 милиона щатски долара).

Последвайте канала на

Novini.bg
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини