Австрия започва масово тестване за COVID-19

Австрийските власти започнаха днес масово тестване на населението за новия коронавирус въпреки опасенията на експертите, които съветват правителството, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18338

Дълги опашки се извиха пред центровете за скрининг при началото на тестването в столицата Виена и западните провинции Тирол и Форарлберг, съобщиха телевизии ОРФ и О24. В други провинции програмата ще започне в близките дни, информира БТА.

Австрийският канцлер Себастиан Курц огласи плана за доброволно тестване в края на ноември като една от мерките за забавяне на предаването на вируса. Ако бъдат направени тестове на няколко милиона от 8,9-те милиона жители на Австрия, властите ще могат да открият и карантинират много пациенти с КОВИД-19, които не проявяват симптоми, аргументира се той.

"Значителен брой научни съветници" обаче заявиха пред здравния министър Рудолф Аншобер, че са против плана, показват записи от тяхна среща. Те предупредиха, че отрицателните тестове ще накарат хората погрешно да мислят, че могат да празнуват нормално коледните празници с близките си в края на декември. Експертите се безпокоят също от неточните резултати при използваните бързи тестове. Специалистите смятат, че вместо да се прави масово тестване, би трябвало да се правят тестове на високорисковите групи и да се положат повече усилия за проследяване на онези, които са контактували със заразени хора.

Австрия изгражда модерен хладилен център за лекарства

Масовото тестване в Австрия бе предприето след подобни кампании през последните седмици в Словакия и италианската област Южен Тирол. Словакия обаче започна да се отказва от масовия подход, тъй като няма капацитет за проследяване на контактите. Планираният втори етап на тестването беше отложен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18338

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет