Молдовският парламент оряза правомощията на президента

  • 03 декември 2020 19:14

  • 1039
  • 1
Молдовският парламент оряза правомощията на президента
© gettyimages

Молдовските депутати гласуваха закон, орязващ правомощията на президента. Това се случи, въпреки протеста в столицата Кишинев, в който участваха 5000 привърженици на новоизбрания проевропейски президент Мая Санду, съобщи БТА.

Санду ще встъпи в длъжност в края на декември и ще застане начело на малката постсъветска държава, намираща се между Украйна и Румъния, след като удържа изненадваща победа на изборите през ноември срещу проруския кандидат Игор Додон.

Мая Санду печели президентските избори в Молдова

Новият закон, в частност, ще прехвърли контрола върху службите за сигурност от президента към парламента, което се разглежда от Санду и привържениците ѝ като средство да се намали ролята на президента в полза на законодателния орган, контролиран от Додон.

Опозиционните парламентаристи не участваха във вота днес, скандирайки в залата: "Позор!" и "Долу мафията!", а по време на гласуването на текста избухнаха сблъсъци между депутати.

Парламентът прие и няколко други закона, включително един за предоставяне на специален статут на руския език и друг за отмяна на забраната за излъчване на новини от руски телевизионни канали. Молдова е разделена на привърженици на сближаването с Русия и поддръжници на европейската интеграция, в частност, чрез връзките, които страната поддържа със съседна Румъния.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1039 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ала бала

2020.12.03 | 19:30

1
Така е , докато Русия диктува правилата така ще е , бедност, мизерия, корупция и ..........

Добави коментар

Водещи новини