Молдовският парламент оряза правомощията на президента

Молдовските депутати гласуваха закон, орязващ правомощията на президента. Това се случи, въпреки протеста в столицата Кишинев, в който участваха 5000 привърженици на новоизбрания проевропейски президент Мая Санду, съобщи БТА.

Санду ще встъпи в длъжност в края на декември и ще застане начело на малката постсъветска държава, намираща се между Украйна и Румъния, след като удържа изненадваща победа на изборите през ноември срещу проруския кандидат Игор Додон.

Мая Санду печели президентските избори в Молдова

Новият закон, в частност, ще прехвърли контрола върху службите за сигурност от президента към парламента, което се разглежда от Санду и привържениците ѝ като средство да се намали ролята на президента в полза на законодателния орган, контролиран от Додон.

Опозиционните парламентаристи не участваха във вота днес, скандирайки в залата: "Позор!" и "Долу мафията!", а по време на гласуването на текста избухнаха сблъсъци между депутати.

Парламентът прие и няколко други закона, включително един за предоставяне на специален статут на руския език и друг за отмяна на забраната за излъчване на новини от руски телевизионни канали. Молдова е разделена на привърженици на сближаването с Русия и поддръжници на европейската интеграция, в частност, чрез връзките, които страната поддържа със съседна Румъния.

Коментари

  1. 2020.12.03 | 19:30
    Така е , докато Русия диктува правилата така ще е , бедност, мизерия, корупция и ..........
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет