Разюзданата гей сбирка отслабва позициите на Виктор Орбан

Близък до Виктор Орбан политик поднесе изненада на разюздано гей парти в Брюксел в разгара на карантината: разкритието избухна като бомба в Унгария, където опозицията и пресата заклеймиха лицемерието на властимащите, които взимат на прицел ЛГБТ (лесбийски, гейове, би- и транс сексуални) общността, коментира АФП.

Оставката на евродепутата Йожеф Сайер, стожер на партия ФИДЕС, която има мнозинство, може допълнително да отслаби позицията на Унгария, в момент, когато тя е в челен сблъсък с Европейския съюз по въпроса за върховенството на закона.

Въпросният политик призна във вторник, че е участвал в тайна сбирка в Брюксел, описана от белгийските медии като оргия. В нея са участвали 25 голи мъже и според организатора тя е била без спазване на противоепидемичните ограничения, в разрез със здравните правила.

Организаторът на мъжката оргия в Брюксел: Пием кафе и понякога се почукваме

След дълго мълчание премиерът Виктор Орбан, привърженик на Европа на нациите, който предния ден демонстрира в социалните мрежи присъствието си на литургия, осъди вчера този неприемлив акт според туит на Золтан Ковач, говорител на правителството. "Това, което нашият представител Йожеф Сайер направи, не отговаря на ценностите на нашето политическо семейство", заяви той.

"Лъжа"

Независимият сайт "Телекс" отказва да дава оценки за неща, свързани с личния живот, но отбелязва, че проблемът е лъжата, непочтеността. ФИДЕС, припомня той и продължава: Сайер атакува сексуалните малцинства в Унгария и твърди, че защитава "нормалността.

"Йожеф Сайер купонясваше в Брюксел, който е отворен за ЛГБТ, обаче направи невъзможен живота на ЛГБТ общността в Унгария, като пренаписа конституцията", отбеляза в Туитър Саболч Пани, журналист от разследващата медия "Директ36".

Съпругата на 59-годишния политик, Тюнде Хандо, е член на Конституционния съд, след като от 2012 до 2019 г. оглавяваше националната съдебна служба.

Сайер, който е юрист, обича да се представя като един от авторите на унгарската конституция, приета през 2011 г., след завръщането на власт на Виктор Орбан.

Но този текст съдържа клауза, определяща институцията на брака като съюз между мъж и жена, тъй като правителството иска да защити християнските ценности. А сега той иска да бъде добавено, че майката е жена, а бащата е мъж, да се забрани на еднополови двойки да осиновяват деца и да се забрани вписване на смяната на пола в гражданския регистър.

Отслабена позиция

Потвърденото от прокуратурата наличие на наркотици в раницата му и неспазването на мерките срещу КОВИД-19 са подигравка с морала, проповядван от Виктор Орбан, възмути се вчера опозицията.

"Докато политиците от ФИДЕС ни поучават за християнството и семейството, те водят коренно различен живот", коментира бившият министър-председател от левицата Ференц Дюрчани.

Случаят напомня този с кмета на западния град Дьор, един от икономическите бели дробове на Унгария, който миналата година беше пометен от скандал, свързан с публикуването на снимки, на които той участва в оргия на яхта.

Но според "Телекс" отзвукът сега е по-силен. "Този път, не представител на местната власт беше хванат в крачка, а водещият автор на основния закон, основателят на ФИДЕС и доверен човек на Виктор Орбан", пише изданието.

Полицията прекрати разюздана оргия с 25 мъже, сред тях и евродепутат

"Отпадането на Йожеф Сайер", добър познавач на тайнствата на Европейския парламент, на който е член от 2004 г., "ще отслаби позицията на Виктор Орбан", смята политологът Золтан Лакнер, главен редактор на седмичника "Йелен".

Не е част от нашето семейство

Напоследък министър-председателят стана свидетел на оттеглянето на двама специалисти по европейските въпроси - евродепутатът Дьорд Шопфлин и близкият му съветник Петер Готфрид.

Орбан вече няма да може да разчита на тези трима мъже да му предават информация от Брюксел, подчертава анализаторът, което може да му липсва на следващата среща на високо равнище на ЕС.

Преговорите се очертават напрегнати, тъй като Будапеща, заедно с Варшава, наложиха вето на бюджета на ЕС и свързания с него план за възстановяване, за да отхвърлят новия механизъм, позволяващ държави членки, които не зачитат върховенството на закона, да бъдат лишавани от евросредства.

Виктор Орбан: Наложихме вето на бюджета на ЕС заради изнудването с имигранти

Друг деликатен въпрос за Виктор Орбан е Тамаш Дойч, евродепутат от ФИДЕС. Той бе взет на прицел, след като сравни поведението на германеца Манфред Вебер с това на гестаповец. Тридесет парламентаристи настояват за изключването му от дясната Европейска народна партия.

Манфред Вебер

"Какво още трябва да направи ФИДЕС, за да накара всички ви да осъзнаете, че тази партия просто не може да бъде част от нашето семейство", отсече вчера в Туитър председателят на тази политическа формация - полякът Доналд Туск.

Доналд Туск

Коментари

  1. 2020.12.03 | 18:41
    Време е и любовницата на Сайер, Орбан да подаде оставка.
  2. 2020.12.03 | 16:25
    Вашето семейство Орбанчо е чисто джендарско ама се маскирате като Баце у Симитли.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет