Съдът в Словакия потвърди присъда за убийството на журналист

  • 02 декември 2020 16:45

  • 308
  • 0
Съдът в Словакия потвърди присъда за убийството на журналист
© Getty images

Върховният съд на Словакия потвърди днес присъдата от 25 години затвор на убиеца на разследващия журналист Ян Куциак, предаде ДПА.

Присъдата, постановена срещу бившия военнослужещ Мирослав Марчек на апелативна инстанция, е окончателна и не подлежи на обжалване, заяви пред агенцията говорителката на най-висшата съдебна инстанция в страната Александра Вазанова. През януари тази година Марчек призна, че е убил Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова през февруари 2018 г. с изстрели в главата и гърдите, информира БТА.

Виден бизнесмен бе арестуван в Словакия по подозрение в корупция и пране на пари

С решението си Върховният съд промени по-лекото наказание, постановено през април от Специализирания наказателен съд (СНС), отговарящ за организираната престъпност и заседаващ в Пезинок, близо до столицата Братислава. СНС осъди Марчек на 23 години затвор поради това, че той призна вината си и даде на разследващите ценна информация за смятаните за поръчители на убийството, което беше сметнато за смекчаващо обстоятелство. Прокуратурата обаче настоя за максималното наказание заради тежестта на престъплението и наложи становището си пред апелативния съд, припомня ДПА.

Novini.bg
308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини