Германия създава санитарен резерв за спешни действия в случай на бъдещи пандемии

  • 30 ноември 2020 19:43

  • 767
  • 0
Германия създава санитарен резерв за спешни действия в случай на бъдещи пандемии
© Getty Images

Маски, респираторни апарати, защитно облекло, медикаменти - Германия си е извлякла поука от пандемията и ще създаде спешен санитарен резерв, като материалите ще бъдат разпределени на територията на цялата страна, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Правителството на Ангела Меркел ще отпусне един милиард евро през 2021 г., за да състави този резерв, който ще позволи на страната в бъдеще да се справи с евентуална здравна криза.

Защитно оборудване, сред което маски, а също и медикаментите и апаратите за белодробна вентилация ще бъдат складирани на 19 места в цяла Германия, поясни министърът на здравеопазването Йенс Шпан след заседание на министерския съвет, посветено на пандемията от Ковид-19. Той каза, че този резерв ще позволи на Германия да се справи с нова пандемия в продължение на месец и ще й осигури за последващите го пет месеца доставка на нови материали от местни производители.

"Това е малко разточително за поддръжка, но в случай на криза е по-малко скъпо и преди всичко по-ефикасно", изтъкна той, допълвайки, че се обмисля и европейска координация в тази насока.

Националният резерв за спешни действия трябва да бъде изцяло създаден през 2023 г.

В Германия има над 1 милиона потвърдени случаи на Ковид-19. Страната е известна като един от отличниците в Европа по въпроса за управление на епидемията, но през март тя се сблъска и с недостиг на материали, по-специално на маски.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини