64 мигранти са спасени в Ламанша

  • 30 ноември 2020 07:05

  • 752
  • 3
64 мигранти са спасени в Ламанша
© Getty Images/Guliver (архив)

Шейсет и четирима мигранти, включително бременна жена и деца, опитали се да доплават нелегално през Ламанша до Великобритания, са били спасени вчера, съобщиха френските власти, цитирани от Франс прес и ДПА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1542

Мнозина изглеждали "в състояние на хипотермия", но били "живи и здрави", сочи комюнике на френската морска префектура, отговаряща за Ламанша и Северно море.

Близо 100 мигранти се удавиха в Средиземно море край бреговете на Либия

Според източник от спасителните служби колегите му очаквали през уикенда повече подобни опити от обичайното, заради благоприятните метеорологични прогнози.

Разстоянието между Кале във Франция и британското пристанище Дувър изглежда малко, но Ламаншът е твърде опасен за малките мигрантски лодки поради натоварения трафик, силните ветрове и мощните течения, отбелязва АФП.

При корабокрушение в края на октомври четирима загинаха, а трима изчезнаха безследно - най-тежкият инцидент с мигранти в пролива досега, при който загина семейство ирански кюрди.

От 2018 г. все повече мигранти се опитват да прекосят по този начин Ламанша. Вчера Париж и Лондон подписаха ново споразумение в опит да спрат нелегалната миграция по море. Документът предвижда удвоен брой френски патрули в региона от 1 декември. Те ще бъдат снабдени с дронове и радари, за да откриват навреме мигрантските плавателни съдове, посочва АФП.

Испания, Гърция, Италия и Малта призоваха ЕС за повече солидарност по въпроса за имиграцията

Освен това страните се разбраха да бъдат подобрени условията за живот на мигрантите във Франция, за да не търсят те убежище в трети страни, отбелязва ТАСС.

Френските власти съобщиха, че от началото на януари са задържали над 8000 мигранти при опит да прекосят Ламанша. Миналата година задържаните са били общо над 2700 - четворно повече, отколкото през 2018 г., добавя руската агенция. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
752 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
El toro de la Vega

2020.11.30 | 07:50

1
Не е ли по лесно и евтино да ги качват на самолети и всеки по родните си места!
тип

2020.11.30 | 10:25

3
най евтино е със закон който е без паспорт и документи да бъде въдворен в музея аушвиц който да бъде отворен отново за престъпници които обаче желаят да нямат права документи и не желаят да се съобразяват със закони Какво търсят в европа вече е ясно на закланите от техните ножове
:) :) :)

2020.11.30 | 08:45

2
От кого са спасени? Пак ли "злият" Хитлер ги е хвърлил във водата да ги дави? Какво им е оправданието този път?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини